Zaanstad: geen uitstel voor Watak, slopen voor 7 januari

Mevrouw Watak moet de illegale uitbouw aan de Krokusstraat 3 in Koog a/d Zaan uiterlijk op 7 januari 2022 laten slopen. Als dat niet gebeurt, gaat Zaanstad een dwangsom opeisen.

De gezondheidssituatie van mevrouw Watak is volgens de gemeente niet zodanig dat de aanbouw in stand moet blijven. Het belang van de buren die de aanbouw weg willen, is groter. Bovendien vreest Zaanstad precedent-werking als ze de illegale aanbouw toestaat.

Dat schrijft wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks) in een Raadsinformatiebrief over de zaak, na een “volledige heroverweging op grond van de huidige feiten en omstandigheden”.

“Het college heeft daarin ook de persoonlijke situatie van de eigenaresse meegewogen, die dit dossier zo complex maakt.”

Mevrouw Watak heeft “onvoldoende aangetoond dat de huidige situatie bouwkundig gezien de enige mogelijkheid is” om voor haar daar te blijven wonen.

De bewoonster heeft ook bezwaar gemaakt tegen de opgelegde dwangsom. Die is voorlopig opgeschort. Op 25 november is daarover nog een rechtszaak. Dat zou nog een ontsnappingsmogelijkheid zijn.

Geheel onmogelijk is dat niet. De sloop is al diverse keren uitgesteld. De aanbouw staat er al sinds 2015 en werd gedoogd vanwege die slechte gezondheid van de heer Watak. Die overleed in oktober 2019, maar twee jaar later is de uitbouw nog niet weg.

Lees hier alles over deze slepende zaak

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Frieda Kok

  Is halveren geen optie, er wordt zo vaak een uitbouw aan de achterkant van een woning gecreëerd, dan kan zij toch mog wat extra ruimte benutten, waarom zo zwart/wit

  • l. Boonstra

   Omdat ik dat dan ook wil en ik plots sterker sta omdat Zaanstad het elders ook heeft gedoogd.

  • Jon Smak

   Omdat het illegaal is. Wat u niet mag, mag een ander ook niet. Als we alles toe gaan staan wonen we over een paar jaar in een voddenbuurt. Vergunningen zijn niet uitsluitend om geld te innen door de gemeente, ook om enig welstand op peil te houden. Iets wat bij toegestane illegaliteit (een prachtige contradictie overigens) niet meer te handhaven is. Vergelijk het met de huisjes bij tuincomplexen, de een nog krakkemikkiger dan de ander. Daar moeten we niet heen willen.

  • R. Kreuger

   Omdat die uitbouwen op eigen terrein en fundering zijn. En dus niet, zoals bij Watak, op andermans fundering en grond. Ik wil anders ook wel graag op uw grond en fundering een bouwsel plaatsen.

 • Henk Thesing

  Ik denk dat het lang genoeg geduurd heeft.
  Deze mevrouw heeft genoeg tijd gehad en telkens de zaak/oplossing getraineerd.
  Daardoor heeft zij geen enkel recht van spreken meer.
  Op 7 januari 2022 moet alles weg zijn.
  De schade die is toegebracht aan de woning van de buren dient hersteld te zijn.
  Een hoge dwangsom is hier op zijn plaats indien er geen gevolg wordt gegeven aan de termijn van 7 januari 2022.
  Ik adviseer de buren alvast een advocaat in de arm te nemen om een procedure te starten.
  Claim voor schade aan woning, gederfd woongenot, psychische schade en rechtsbijstand.

 • Henk Thesing

  Uit het Noord Hollands Dagblad van 22 november 2021.
  Citaat “Heidi van Duren-Watak is niet van plan haar aangebouwde mantelzorgwoning achter haar huis te laten afbreken en vertrekken naar een gelijkvloers appartement overweegt zij niet eens” Einde citaat.
  De illegale aanbouw is nu opeens een mantelzorgwoning geworden. Frappant.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *