Zaanstad genomineerd voor BNG Erfgoedprijs (Update: en wint niet)

Zaanstad is een van de vier genomineerden voor de BNG Erfgoedprijs 2018. De andere kandidaten zijn Deventer, Leiden en Tilburg.

De winnaar wordt op 29 maart 2018 in Zutphen bekend gemaakt. De jury brengt dit najaar een onaangekondigd bezoek aan Zaanstad. In januari 2018 mogen de steden hun erfgoedbeleid pitchen bij de jury. 


UPDATE 29 MAART 2018: Leiden is de winnaar…


Sinds 2010 wordt de BNG Bank Erfgoedprijs op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid.

“Met deze prijs ter waarde van € 25.000 wil het Erfgoedplatform van Kunsten ‘92 uitstekende voorbeelden van de gemeentelijke erfgoedpraktijk delen, andere gemeenten inspireren en zo bijdragen aan goede erfgoedzorg.

De prijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie.”

Volgens regionale krant De Stentor (vroeger: Deventer Dagblad) zitten in de zeskoppige jury “voor Deventer bekende namen; Ina Adema (nu burgemeester Lelystad) is oud-wethouder van Deventer. Architect Janneke Bierman (architect van de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt) is ook jurylid.”

Eerdere winnaars zijn Zutphen (2017), Beesel (2016), Bergen op Zoom (2014), Kampen (2013), Schiedam (2012), Westerveld (2011) en Dordrecht (2010).

Foto: Gebouw 8 Hembrugterrein (De Orkaan)

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Winnie de Wit

    Ik kan het aanbod van nieuws in De Orkaan bijna niet meer bijhouden 😉 maar wat een mooi nieuws! Een nominatie is al heel wat, maar deze prijs winnen zou niet alleen voor de gemeente Zaanstad, maar ook voor het hele erfgoedveld in de Zaanstreek een opsteker zijn!

  • Ron

    Zou mooi zijn. Maar m.i. ook niet geheel verdiend: vóór de bewustwording van ‘erfgoed’ is hier zo ontzettend veel moois gesloopt. Liep vandaag de Westzijde van brug tot brug… Het doet af en toe gewoon pijn om te zien hoe vele panden mishandeld zijn. Veelal uit grof winstbejag, gebrek aan historisch besef en de achterhaalde gedachte dat nieuw beter is dan oud. Er is haast geboden, en inzicht bij de gemeente, om te redden wat er te redden valt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *