Hans Smolders, fractievoorzitter van de Lijst Smolders in Tilburg en voormalig chauffeur van Pim Fortuyn, heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad van Zaanstad waarin hij de raad waarschuwt voor Ruud Vreeman, de nieuwe waarnemend burgemeester van Zaanstad.

Eerder stuurde Smolders ook al een dergelijke brief aan de gemeenteraad van Groningen toen Vreeman daar waarnemer werd. Smolders was tijdens het het bewind de grootste tegenstander van Vreeman.

Vreeman was van 2004 tot 2010 burgemeester in Tilburg. In 2007 maakt Arijan van Bavel (Adje uit Mooi! Weer de Leeuw), plannen voor een theater in Tilburg. De gemeente koopt voor € 2,5 miljoen de voormalige bioscoop Midi en gaat het voor 5 miljoen verbouwen. Tv-producent Endemol zegt toe MIDI voor televisie te gaan gebruiken maar zet de afspraken niet zwart op wit.

In 2008 valt het college over de zaak. Vreeman blijft zich inspannen voor het theater en besluit samen met de wethouders een overschrijding van € 1 miljoen niet aan de raad te melden. Als het later nog eens € 900.000 duurder uitvalt, wordt alsnog de raad geïnformeerd. De wethouder die het in z’n portefeuille heeft moet aftreden. In 2009 gaat een raadsenquêtecommissie getuigen onder ede verhoren. (NRC).

In oktober 2009 besluit Vreeman af te treden nadat er een motie van afkering tegen hem werd aangenomen waarbij het onvoldoende informeren van de raad hem zwaar werd aangerekend. Hij bleef nog enige tijd aan voordat hij werd opgevolgd.

Vreeman’s plaaggeest Smolders kwam met zijn partij LST in 2006 met vijf zetels in de raad van Tilburg. Smolders lag daarna veelvuldig overhoop met de toenmalige burgemeester Ruud Vreeman aldus Omroep Brabant.

In 2010 stopte Smolders vanwege gezondheidsproblemen. Maar in 2014 behaalde de Lijst Smolders Tilburg (LST) vijf zetels.

In de brief aan de gemeenteraadsleden van Zaanstad schrijft Smolders:

Als waarnemend burgemeester kun je op populistische wijze in korte tijd je zwaar beschadigde verleden witwassen. Heel ver weg van Tilburg in Groningen is dat gebeurd met Vreeman door hulp van zijn politieke PvdA vriend Max v/d Berg. Vervolgens is Vreeman ook nog eens op de 2e plaats terecht gekomen op de kieslijst van de 1e kamer door zijn politieke PvdA vriend Felix Rottenberg.

In het zuiden van Nederland weet iedereen wat Vreeman heeft uitgehaald in Tilburg en verafschuwen dit soort bestuurders die steeds weer in het zadel worden geholpen door politieke vriendendiensten. Bijna niemand durft hier tegen in te gaan.

Smolders deelt via een link naar zijn Dossier Vreeman alles waar volgens hem de nieuwe waarnemer voor verantwoordelijk is: snoepreisjes, wachtgelden, onterechte geheimhouding, dubieuze subsidies, Midi en Adje.

Foto is still uit een video van Omroep Brabant.