Zaanstad kan wethouders van ver halen

Zeker vier van de zes wethouders van Zaanstad keren niet terug in de Zaanse politiek. Dick Emmer wordt op 1 september gemeentesecretaris in Hilversum. Jeroen Olthof en Dennis Straat gaan voor nieuwe uitdagingen in de zorg/wonen of in Amsterdam en Addy Verschuren stopt er gewoon mee. Rita Visscher gaat door, van Leny Vissers weten we het nog niet.

D66 is op zoek naar een vervanger voor Emmer. Die wethouders hoeven niet in Zaanstad te wonen of er naartoe te verhuizen. Dat kon vroeger alleen bij uitzondering en moest jaarlijks verlengd worden. Vanaf de volgende raadsperiode (2018) kan de gemeenteraad dat permanent besluiten.

Dat is vooral goed nieuws omdat de spoeling dun zal zijn. Wie stapt er in een volledig onervaren college? In een gemeente waar zoveel bestuurders weglopen (en de burgemeester een vervanger is en de gemeentesecretaris van de ene op de andere dag opstapt)?

Wie krijgt het Cultuurcluster in de komende periode in zijn of haar portefeuille? De huidige bewindslieden Verschuren (Inverdan) en Emmer (Cultuur en Financiën) niet meer. Iemand van buiten met een dikke huid durft dat misschien wel aan.

Het nieuwe voorstel van Minister Plaskerk moet nog door de Tweede Kamer.

Hieronder overigens de nieuwe staatsiefoto van het college, met de vier vertrekkende wethouders, de blijver, de onzekere, de tijdelijke burgemeester en de interim gemeentesecretaris.

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Fijn stel.
    Die tweede van links hangt een beetje los in de ruimte.

  • vaartje197

    zo is dat je haalt de wethouders gewoon van ver b.v je neemt 2 Zaankanters die al 20 jaar in Nieuw Zeeland wonen en die gaan dan over de problemen in de Zaanstreek praten, vergaderen kan wel via de pc, dus wat wil je nog meer.het moet niet gekker worden.

  • Boon

    Het zou toch een aanfluiting voor Zaanstad zijn als er uit de eigen gelederen geen capabele bestuurders gevonden kunnen worden. Dan heeft Vreeman toch gelijk dat er een tekort aan jong gemotifeerd volk rondloopt in de Zaanstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *