Zaanstad: kunnen hoogspanningsmasten niet verplaatst?

Zaanstad wil laten onderzoeken of de hoogspanningsleidingen niet verplaatst kunnen worden. Dat zou goedkoper kunnen zijn dan het uitkopen van bewoners die nu onder de hoogspanningsleidingen wonen.

In Zaanstad komen 52 woningen in aanmerking voor uitkoop. Veel bewoners geven aan liever niet te verhuizen. Ook in Oostzaan loopt de hoogspanningsleiding over woningen.

In januari 2017 is de uitkoopregeling ‘wonen onder een hoogspanningsverbinding’ van het Ministerie van Economische Zaken ingegaan. Bewoners die dat willen, kunnen worden uitgekocht. Na de uitkoop worden de woningen gesloopt of krijgen een andere bestemming.

Omdat er geen woonbestemming meer op de panden komt en het geen ‘gedwongen’ uitkoop is, is het in vrijwel alle gevallen financieel onvoordelig voor de verkopers.

Het gaat om woningen in Krommeniedijk, Krommenie, Assendelft, Westzaan, Zaandam en Oostzaan. De grootste concentratie is in Zaandam waar de hoogspanningsleiding over de Zaan naast de Hoornse lijn loopt: enkele woningen aan de Oostzijde, 11 woningen in appartementencomplex de Dikkert, woningen aan de Westzijde en Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad. (klik voor grotere versie)

Eerder heeft TenneT al onderzoek naar de verplaatsbaarheid van het hoogspanningstracé gedaan. Het net zou bijvoorbeeld (ondergronds) langs het Noordzeekanaal kunnen lopen terwijl er ook gedacht werd aan het verplaatsen van masten. Verplaatsen of verleggen zou goedkoper zijn dan uitkoop.

Zaanstad stelt nu dat verplaatsing

“complexer is dan vooraf was aangenomen. Dit heeft te maken met de nader te onderzoeken gevolgen van de spoorse doorsnijding van de hoogspanning op de spoorbrug. Hiervoor zullen specialisten, onder andere van ProRail, om advies gevraagd worden. Naar verwachting zal het onderzoek eind 2e kwartaal 2018 worden afgerond.”

Hieronder de masten bij de Oostzijde en de Dikkert. Omdat 11 van de 26 appartementen onder de mast liggen, wordt dat een extra probleem, in een deel van het complex zou niet meer gewoond kunnen worden.

De uitkoopregeling geldt alleen voor woningen die recht onder een leiding liggen, alsof straling recht naar beneden sijpelt als regen. Dat is niet het enige merkwaardige aan de regeling. Gevaar voor de gezondheid is bijvoorbeeld niet aangetoond. De overheid wil met de regeling maatschappelijke onrust wegnemen.

Het Blauwe Arendspad, ongeveer 10 woningen worden bedreigd.

Assendelft waar zo’n vijf woningen onder de leiding liggen, in Westzaan gaat het waarschijnlijk om vier woningen.

Deel dit artikel:

24 reacties

 • Boon

  Ik heb er niet voor gestudeerd maar het aanleggen van een nieuwe en het slopen van de oude hoogspanningsleiding kost vast meer dan de waarde van de 52 woningen. Koop ook die ander 15 van de Dikkert uit en misschien nog een verdwaalde straal. Die 70 huizen tegen vooruit €500.000,- maakt 35 milj. en daar krijg je geen nieuw trace voor.

 • Eelco Taams

  De uitkoopregeling houdt geen verband met de volksgezondheid. Dat verband is volgens de regering niet aangetoond voor de waarden die straling langs het 380kv tracé heeft. Men koopt alleen de woningen uit die binnen de zakelijk rechtstrook liggen, direct onder de leidingen. Een uitkoop regeling van de woningen naast die strook, maar binnen de bredere strook met een straling straling van minimaal 0,4 microtesla zou voor rekening van de gemeente komen. Die stralingswaarde geldt als preventieve norm voor nieuwbouw situaties. Volgens een Europese richtlijn zijn waarden beneden de 100 microtesla veilig.

 • Dick

  Zoal Eelco al schrijft, er is geen wetenschappelijk verband tussen gezondheid en de hoogspanninglijnen. De stroom (Ampères) wekt een magnetisch veld op, niet de spanning (Volts). Lucht is een slechte geleider voor magnetisme. Als je de hoogspanningsmasten weg haalt komt daar een ondergrondse leiding voor terug, die ziet niemand op 80 cm onder de grond… maar dat magneetveld zit dan vlak onder je voeten ipv vele meters bij je vandaan. Als mensen het niet zien hebben ze er geen last van. Gewoon lekker laten staan.. masten en huizen.

  • paul

   Ondergrondse hoogspanningsleidingen geven meer straling in een kleiner gebied. Dus dicht bij de leiding ben je slechter af en wat verder van de leiding ben je beter af.

 • Erik Esteie

  Helemaal mee eens Dirk, lekker laten staan

  Of het echt slecht is weet ik niet maar volgens mij heeft de frequentie van die wisselstroom geen invloed op mensen

  Het gaat volgens mij om een puur psycholigisch effect, als je onder zo een mast staat dan kun je vaak horen dat er stroom doorheen gaat en dat zul je niet meer horen als de kabels on de grond liggen

  De effecten zullen echter niet minder zijn(als die er al zijn) een paar centimeter grond houden de effecten echt niet tegen

  Mocht men zich echt zorgen maken over de eventuele effecten dan zou ik maar eens gaan nadenken over het gebruik van mobiele telefoons die gebruikt worden en dicht tegen het lichaam aan zitten

  Hier wat nepnieuws over hersen frequenties en die zitten een stuk lager dan de frequenties die gebruikt worden in het stroomnet

  https://www.balancedmind.nl/algemeen/achtergrond/hersenen-uitgelegd-in-hersengolven.htm

 • FLIKKERINGEN TUSSEN HOOGSPANNINGSDRADEN
  Uit het onvolprezen ‘De natuurkunde van ’t vrije veld’. Deel II, 1939 door Dr. M. Minnaert;
  (-) Enigszins hiermee te vergelijken is een verschijnsel, door mij eens waargenomen te Jenbach bij Innsbruck: een stoomtreintje reed onder hoogspanningsdraden, en daarbij ontstond een allermerkwaardigste lichtflikkering in de wolk van rook en stoom die het lokomotiefje uitpufte. Het licht flikkerde ongeveer 12 maal per sekunde, wat met de frequentie van de wisselstroom overeenkwam. Het was een verrassend en eerst geheel onbegrijpelijk gezicht! Blijkbaar gingen ontladingen van het ene naar het andere druppeltje over.-

 • Ron Bouw

  Het wonen onder hoogspanningskabels is wel degelijk gevaarlijk voor de gezondheid, maar dit wordt door de overheid verzwegen.Ik ben zo,n 23 jaar geleden bezig geweest om een stuk grond te kopen in Assendelft, om daar een vrijstaande woning te bouwen.Door diversen mensen werd mij dat afgeraden en na onderzoek kwam ik bij een instituut terecht in Arnhem, de naam is mij ontschoten.Maar wat blijkt door de straling worden je rode of witte bloedlichamen naar 1 richting in je lichaam gestuurd waardoor je leukemie kan krijgen,de vraag of ik kleine kinderen had, toen 7 en 10 jaar, kreeg ik het advies om dit bouwplan niet te doen, waarna ik afzag van de aankoop van dit perceel grond. Later is er wel een woning op gebouwd, hoe het met de bewoners gaat is mij onbekend.
  Conclusie: wonen onder hoogspanningskabels is slecht voor je gezondheid!

 • De Orkaan

  Dat “blijkt dat door de straling je rode of witte bloedlichamen naar 1 richting in je lichaam gestuurd worden waardoor je leukemie kan krijgen” zouden wij graag met bewijzen ondersteund zien. Bronnen? Rapporten? Wetenschappelijke onderzoeken?

  Ook voor de stelling “dit wordt door de overheid verzwegen” wordt geen bewijs aangevoerd.

  En daar komt nog bij: als de leiding onder de grond zit is er dan geen straling? En dat straling alleen recht naar beneden zou gaan is natuurlijk flauwekul, die gaat alle kanten op. Waarom alleen huizen recht onder de mast slopen?

  • luttik

   Dag Orkaanredactie en anderen.
   Er zijn wel degelijk goede onderzoeken gedaan. Zwitserland en Zweden gaan hierin voor. Als de redactie meer wil weten kan ze in eerste instantie even kikken naar de site van Hart voor Stad Zaanstad. Hebben jullie dag nog vragen dan wil ik wel eea aan jullie toesturen waaronder een meting gedaan in Westzaan rondom de leidingen. De waarden waren rond de Kwaker ( dorpshuis) kritiek terwijl het niet loodrecht onder de draden staat.
   Ik ben het er mee eens dat het verstoppen van draden beer de grond net zo beroerd is. Er zijn manshoge pijpen nodig voor de isolatie. Kan niet in dit natte land. Wel bv in het Zwarte Woud toegepast. De nieuwe palen zoals bij Hoofddorp en Heerhugowaard geven door hun constructie minder straling af. Zou je toch lekker bedanken om er onder te wonen.

  • Berry

   In mijn gedachte was er ook regelgeving dat er geen scholen meer nabij hoogspanningsmasten mochten komen vanwege een verhoogd risico.
   Maar als dit soort statistieken blijkt het echter wel mee te vallen.
   Kinderleukemie 1 op de 270 gevallen per twee jaar zou toe te schijven zijn aan hoogspanningsmasten.
   Dus de kans dat je kind het krijgt is in plaats van .003956 procent een kans van
   .003970 procent per jaar. Over het gehele levensduur van je kind is er dus een verhoogd risico van 0.00025 procent. Dat is wel een heel kleine toename hoor, in vergelijking daarme is je rente op je spaarrekening nog gigantisch hoog.

 • Ron Bouw

  De laatste foto van U is in Assendelft, deze kavel lag er direct achter aan de Kaasmaker,een tegelzetter waar ik veel mee samenwerkte, die daar heeft gewoond, van hem kreeg ik destijds de mededeling dat de mensen die onder deze kabels gewoond hebben niet oud zijn geworden. Bronnen, rapporten, wetenschapelijke onderzoeken: ? het is 23 jaar geleden en internet stond toen in de kinderschoenen, ik had het in ieder geval niet. Tegenwoordig is alles toch te vinden. In ieder geval , ik ben heel blij dat ik het destijds niet heb gedaan,mijn vrouw en kinderen zijn mij veel te dierbaar.
  Op Steigereiland staan ook woningen onder hoogspanningkabels, deze woningen zijn zo ingepakt, dat de straling niet in de woningen komt, een mobiel werkt ook niet binnenshuis, dus er moet wel het een en ander bekend zijn, anders had deze vastgoedbelegger deze hoge kosten niet gemaakt.

  • Boon

   Ik heb daar onlangs geen huis onder de leidingen gezien. Maar wel goed geisoleerde en dus prijzige woninkjes. Dat zal ook zorgen dat stralen niet naar buiten of binnen willen. Folie op de ramen en extra brede muren. Mogelijk nog wand-,vloer verwarming of terug win leidingen. Alles dat maakt dat er extra voorzieningen nodig zijn om draadloos te kunnen werken.
   Alleen al worden we alom bestraald, is het niet van de zon dan wel van verder uit de kosmos. Deeltjes die dwars door ons gaan en waar we niets van vernemen. Dan alles wat we als mensheid de wereld in slingeren. Van telefoon,radio , tv, electromachnetisme van alle stroomleidingen tot internet verbindingen.
   Of zoals Robert Long al zong: Het is allemaal angst.

   • luttik

    Aan straling vanuit de kosmos is het lichaam al tienduizenden jaren gewend. Het meerdere wat wij als mens produceren ligt op een ander vlak. Overigens kan een zg kooi van Faraday ook in het nadeel werken van degenen die zich daarin bevinden. Vooral wanneer er sprake is van electromagnetische velden van diverse aard. Zoals Boon al zegt: die kunnen die kooi niet verlaten en blijven resoneren, als je dat zo mag noemen.
    Overigens is de ene mens gevoeliger dan de ander. En uiteraard zal een ministerie direct proberen afstand te nemen van uitkomsten van onderzoeken. Lees maar goed wat de overheid schrijft in de door Daans zo correct aangedragen links.
    Verder: http://www.hartvoorstad.nl ik ben vanaf mijn iPetje niet in staat om de links die ik allemaal heb, te reproduceren op de Orkaan.

    • Berry

     Straling uit de kosmos is echt 100% destructief voor iedere cel. Daar kan je echt niet aan wennen hoor. Gelukkig zijn de verminkingen van onze DNA op deze manier willekeurig en leiden meestal tot de dood van de cel, of zien de witte bloedcellen dat er iets mis is met de cel.
     Alleen heel soms gaat het mis en krijg je kanker. Gewoon een statistisch gevalletje. Matige elektromagnetische straling dat is wel iets waar je een restintentie tegen hebt, alleen niet 100%.

 • Jaap

  Mede door het Internet Of Things ( gebruiksvoorwerpen via wifi / bluetooth aangesloten op het internet ) is de hoeveelheid straling in huis heel erg toegenomen. Hoeveel ? Is moeilijk te onderzoeken. Schadelijk ? Geen idee maar ik denk zomaar niet dat het echt gezond is.
  Toch staan weinig mensen daar bij stil volgens mij.
  Toch maar het ouderwetse aardstralenkasje aanschaffen 🙂 ?

  • luttik

   Och Jaap, er zijn inmiddels modernere ” kastjes”. Zelfs mijn grootvader had al een dergelijk kastje.
   Er zijn tegenwoordig bv kleine blokjes enzo. En nog veel meer. Ook voor buiten. Zelfs speciale kleding. En dekbedden en een soort gordijnen voor om je bed. Ik denk echter dat onze vogeltjes in hun ijzeren kooitjes er nog het beste aan toe zijn……
   Aluminium Folie tegen de ramen is onzin op den duur.
   Wat, wel f niet onder hoogspanningslijnen, wel belangrijk is dat je zorgt dat alle stopcontacten geaard zijn, je pc idem, en je aarden door laten meten. Dan is het binnenshuis alvast opgelost. En als je naar bed gaat: alle, letterlijk alle stekkers er uit! En dan, trusten.

 • richard

  vindt bv bij de dikkert de fout van de amtenaren de hoogspanning liep er al en de bouwvergunningen zijn toen gewoon afgegeven ,bij de woningen in oostzaan hadden de bewoners in jaren 70 al moeten reageren toen de masten er kwamen ,ook de bouw assendelft en krommenie is in jaren 70 gewoon door de amtenaar goedgekeurt bv bij huurders kan ik begrijpen die willen graag een dak boven het hoofd dus die klagen minder dan de kopers die niet opgelet hebben bv bij de dikkert dat er een mast over liep of zie ik dat verkeerd

  • De Orkaan

   Ambtenaren nemen de beslissingen niet, dat doet de gemeente (B&W en raad) of de regering en de Tweede Kamer.

   • Erik Esteie

    Dit vind ik erg kort door de bocht

    De gemeenteraad besluit niet welke straattegel wel of niet geplaatst wordt, dat doet een ambtenaar die geacht wordt alles van straattegels te weten

    Gaat het echter fout met deze straattegel(een ongeluk bv omdat iemand struikelt) dan komt de gemeenteraad in zicht want die is verantwoordelijk voor alles wat een ambtenaar doet/besluit

    Je kan onmogelijk vragen aan een verantwoordelijk gehouden/gekozen raadslid(of nog erger, een wethouder van straattegels) om alles in de gaten te houden(en te weten wat er gebeurt)

    Ambtenaren nemen dus wel degelijk beslissingen, deden ze dat niet dan wordt de raad verlamd door geneuzel op de vierkante centimeter beslissingen 😉

    Bovendien denk ik dat het besluit om een mast wel of niet te plaatsen niet door een gemeenteraad bepaalt wordt, dat is nationale kwestie, en ook daar neemt een ambtenaar een besluit en gaat alles goed tot het fout gaat, dan is zijn baas in ene verantwoordelijk

  • luttik

   In de zeventiger jaren was men nog noemend met het fenomeen electromagnetische straling versus gezondheid en ziekte.

  • luttik

   In de zeventiger jaren was men nog onbekend met dit fenomeen. Dus kun je het geen mens, dus ook geen ambtenaar kwalijk nemen. Een afdoende oplossing is er niet op dit moment. Alleen de nieuwe poles zorgen ondanks een verhoging van het voltage voor een lager electromagnetisch veld. Dat heeft te maken met de stand van de lijnen ten opzichte van elkaar waarbij magnetische velden elkaar qua sterkte verminderen. Althans in Jip en Janneketaal 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *