Zaanstad: lekken is ‘onacceptabel’ – wel onderzoek ‘samenwerkingsdynamiek’

B&W van Zaanstad zegt in een reactie op een artikel in het NHD over de bedrijfscultuur binnen de ambtelijke top in Zaanstad dat ze het onacceptabel vindt “dat interne en persoonlijke aantekeningen van de directeur bedrijfsvoering bij de pers terecht zijn gekomen en betreurt ten zeerste dat mensen die met naam en toenaam worden genoemd daardoor beschadigd raken.”

Tegelijkertijd geeft het college toe tegenover de gemeenteraad dat er zaken zijn “die anders en beter moeten”. Om dat te realiseren lopen er twee onderzoeken en volgt nog een derde onderzoek.

Naar aanleiding van signalen uit de organisatie is er volgens B&W “opdracht gegeven voor een onafhankelijk, extern onderzoek naar de samenwerking in de sector bedrijfsvoering” terwijl er daarnaast “een onderzoek naar de samenwerkingsdynamiek in de directie is gestart”.

Deze onderzoeken worden nog met de raad gedeeld (en zijn dus waarschijnlijk ook openbaar):

“Inmiddels zijn deze onderzoeken in afrondende fase en worden deze binnenkort door het college besproken. Waar nodig worden deze ook met intern betrokkenen besproken. Daarna kan het college deze ook met uw raad delen.”

Ook is er een ‘programma organisatieontwikkeling’ waarmee volgens B&W van Zaanstad “stappen vooruit zijn gezet.”

Er moet ook een stuurgroep komen met raadsleden, een collegelid en iemand uit de directie die onderzoek gaat doen naar de samenwerking tussen organisatie, raad en college. De gemeenteraad moet nog besluiten over dit derde onderzoek.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Henk Visser

  Heb ik even een glas teveel gedronken of komt de gedachte aan Edward Snowden en Julian Assange toch uit een nuchtere geest?
  ‘Natuurlijk’ vind B&W het ‘’onacceptabel’’ dat de inwoners van Zaanstad, die notabene hun salaris betalen, inzage krijgen in de bedrijfscultuur. Natuurlijk moet het college na deze onthulling in het NHD wel met pleisters en verband komen om het bloeden te stelpen. Impliceert dit dat er ook binnen het bestuursorgaan twijfels bestaan over de oprechtheid en transparantie? Ja, anders was er geen onderzoek ingesteld. Of is dit ook maar een Kabuki theater voor de bühne?
  Nu heel Nederland op zijn kop staat door de zaak Omtzigt, wat zijn, nu ex partij, als een rottend lijk in een moeras laat bovendrijven, zakt het vertrouwen in de politiek naar een dieptepunt. En uitgerekend op dit moment komt B&W met een statement over mogelijke beschadiging van personen.
  Bestuurlijke transparantie is dus niet de zorg, maar wel de bescherming van ambtenaren.
  Klinkt dat niet heel bekend in de oren?
  We mogen hopen dat de onderzoek resultaten openbaar gemaakt worden. En dat de Orkaan dit hot news item op de voet blijft volgen. Zodat het niet verstuift als sneeuwvlokken in een Blizzard. Ondergesneeuwd in de Round the Clock nieuwsberichten die 24/7 onze aandacht vragen.

 • E. Renkema

  Er lopen 2 onderzoeken en er volgt nog een derde, er komt ook nog een stuurgroep.
  Hoeveel onderzoeken en stuurgroepen moeten er dan nog komen om de zaak op poten te zetten die al jaren een puinhoop is. En worden die resultaten dan weer in geheime stukken besproken waar Zaanstad zo goed in is? Haal deskundigen uit het bedrijfsleven en binnen de kortste keren is het opgelost. Orkaan hou aub de vinger aan de pols voordat het bekende in de politiek gebeurd: “ik wist het niet, ik kan mij dat niet herinneren enz.”

 • Gewoon openkaart spelen, eerlijk en oprecht zijn. Niet de boel verzwijgen als er wordt gelogen. Want op zo een manier kun je ook bij de aldi gaan werken als winkelmedewerker. Zorg voor Binding met de Burgers en je collega,s in het gemeentehuis

 • Gert Jan Negrijn

  Beste Henk,
  Even kort door de bocht.
  Dus medewerkers van de Aldi, en wellicht andere supermarkten, zijn niet oprecht en eerlijk ???

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *