Zaanstad onderzoekt flex-wonen op de Hemmes

Eerder deze week werd bekend dat Zaanstad onderzoek deed naar de bouw van 175 flexwoningen op velden van de beachvolleyballers van Silicium op Sportpark Poelenburg.

Daarnaast werd ook onderzoek gedaan naar een tweede locatie. Dat blijkt om op De Hemmes te gaan, aldus het antwoord dat wethouder Harrie van der Laan op vragen van De Orkaan gaf. Ook daar zouden tijdelijk flexwoningen gebouwd kunnen worden.

Zaanstad moet voor eind 2023 met de bouw van 500 flexwoningen beginnen anders moet ze de € 3 miljoen aan het Rijk terugbetalen die voor de ontwikkeling van deze plannen hebben gekregen. Dat wordt krap. Voor sportpark Poelen en De Hemmes is de verwachting dat Zaanstad “voor het einde van het jaar (weet) of deze locaties geschikt zijn’.

De subsidie kan daarmee in het gedrang komen omdat daar geëist wordt dat voor het eind van het jaar gebouwd wordt. Het aantal van 500 wordt sowieso lastig. Eerder (januari 2022) werden voor De Hemmes plannen gepresenteerd waarin sprake was van ruim 40 tiny houses. Dat is overigens een ander soort bouw dan flexwoningen (dat zijn containers). Van der Laan laat via zijn woordvoerder weten dat pas als de haalbaarheidsonderzoeken zijn afgerond Zaanstad weet of de 500 voor het eind van het jaar gehaald wordt.

750 flexwoningen

Met de nieuwe plannen lijken de plannen van de tiny houses (en een molen en historische houtloodsen) op de nog langere baan te worden geschoven. Die plannen dateren van 2012 en zijn vervolgens diverse keren bijgesteld, maar nog nooit uitgevoerd. De problemen zijn divers. Een deel van de grond is niet van de gemeente, er is vervuiling, er zitten bedrijven in de omgeving die bezwaar gaan maken tegen woningbouw, en geld was een probleem.

De 500 flexwoningen maken onderdeel uit van een plan waarin Zaanstad met drie woningcorporaties de komende vijf jaar 750 flexwoningen hoopt te realiseren, “bestemd voor vluchtelingen, statushouders, Zaanse jongeren en spoedzoekers” aldus de ‘Nadere motivering omzettings- en woningvormingsvergunning’ uit juni 2023. In de bewonersbrief voor de bouw op sportpark Poelenburg werd uitsluitend gesproken over woningen voor ‘starters’.

Lees ook:

De Hemmes, slechts een deel van het schiereiland is eigendom van Zaanstad.

Door Piet Bakker. Bronnen: brief Zaanstad over flexwoningen, contact gemeente, stukken bij Huisvestingsverordening, eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Hemmes Alliantie en wethouder Breunesse vieren het indienen in januari 2022 van een subsidie-aanvraag voor o.a. de bouw van molen de Zaadzaaijer en ruim veertig tiny houses.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan de Vries

  Er ligt al jaren een prachtig plan van de THOUS groep voor een flink aantal Zaanse kleine huisjes in houtbouw compleet met doorgerekend financieringsplan.
  Steek daar svp tijd in gemeente Zaanstad 🙏

  • Rens Kleijn.

   Ja dat zou goed passen tegenover de Zaanse Schans, net als andere plannen voor dat gebied. Maar het Gemeente Bestuur van Zaanstad heeft vaak een eigen idee over een goede invulling, vaak nodig om te voldoen aan verplichtingen die men is aangegaan met de overheid, zonder na te denken over de gevolgen van die afspraken.

 • Anna Groen

  denkt de gemeente Zaanstad verder als in euro’s????? de bestaande plannen waren goed, maar daar verdienden ze te weinig aan, dus doen we het nu op deze manier….. totaal géén rekening houdend met de huidige bewoners van het Kalf, slechts eurotekens in de ogen……

 • Frits Krom

  Men mag zich afvragen òf die woonbebouwing er eigenlijk wel komt, daar op de Hemmes. Eerst plande men gewoon woningen, die al snel krompen tot Tiny Houses. En nu moeten ze nog Flex worden ook. En we weten wat Flex betekent, met de ervaring van Flexwerkers in het achterhoofd: die kun je zó weer lozen. Nou lekker dan: nieuwe “onderkomens” (kan desnoods ook een kampeertent worden, wat maakt het ook uit!) die zó weer opfgeruimd worden kunnen. Begin d’r den ok niet an en bespaar ’n hele tult geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *