Schrikhekken in Oostzijde

De gemeente heeft ‘schrikhekken’ geplaatst in de Oostzijde bij de afsluiting die vorige week midden op de weg is gezet bij het viaduct onder de A8.

De afsluiting zou ‘levensgevaarlijk’ zijn. Vooral in het donker is het vrijwel niet zichtbaar. Gek genoeg stond er bij de afsluiting nog wel een bord met de aanduiding ‘fietspad’ en ’30 km’. 5 meter verder stuitte je op het hek.

Volgens de gemeente Zaanstad was het hek “in overleg met de omliggende bedrijven geplaatst”. De Fietsersbond is in ieder geval niet geraadpleegd. Sonja Puhl-Diehle van de Zaanse Fietsersbond meldde via Twitter dat het een gevaarlijk situatie opleverden. Zaanstad antwoordde dat meteen schrikhekken geplaatst zouden worden: “hiermee kunnen we de fietsers tijdig waarschuwen.”

Uit een bericht aan de redactie:

“Het is levensgevaarlijk als je niet op de hoogte bent! Kwam in de nacht aanrijden met de scooter. Mijn scooter heeft een windscherm en het regende… Ik zag het hek net op tijd, anders zou het niet best afgelopen zijn denk ik…”

De Fietsersbond had al eerder problemen met de afsluiting omdat dat vooral ten behoeve van bedrijven was gedaan (die dus ook mochten meebeslissen over de afsluiting). De omleidingsroute over de Scholtenstraat is volgens de bond minstens zo gevaarlijk als de thans afgesloten route.

Foto boven uit de tweet van Sonja Puhl-Diehle.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Harm Jan Egberts

  Wanneer er wordt geopperd om de Zaanse Schans van een hek te voorzien, is het antwoord steevast dat het niet kan omdat het een openbare weg betreft. Toch een beetje vreemd dat het hier klaarblijkelijk wel kan.

 • Rob Wolvers

  Zeg dat niet te hard. De plannen om fietsen op de Schans te verbieden zijn ook al vergevorderd.

  • De Orkaan

   De plannen voor de Zaanse Schans waren een beetje anders: tijdens ‘openingsuren’ (dat zeiden ze echt – ze bedoelden overdag) zou het stuk langs de Walvis ‘verboden’ te fietsen moeten worden, maar alleen als het alternatief (nieuw fietspad langs de kaasboerderij) af zou zijn. In de praktijk is het nu al levensgevaarlijk om overdag tijdens het weekend dat stukje te fietsen, om van scooterrijden maar te zwijgen.

 • Henk Brunt

  Niet alleen de situatie ter plekke zorgt voor problemen, ook de “omleidingsroute” doet dit.
  Langs de dr. Scholtestraat liggen aan weerszijden fietspaden (bord G11), ook het fietspad langs de Lydl, tussen de Scholtestraat en de Slachtbuurt is een fietspad. Echter door de onduidelijke bebording maken ook bromfietsers gebruik van deze fietspaden tijdens het “omrijden”. Veiliger voor de bedrijven (het blijft wel openbare weg en ik mag daar wel fietsen) maar een heel onveilige situatie gecreëerd voor de fietser en bromfietsers.

 • Fred van Gelderen

  Even een vraagje aan de Orkaanredactie: Kan het zo zijn, dat hier sinds enige tijd berichten geplaatst worden door een nieuwe redacteur, die nódig een cursus Nederlandse Taal behoeft? Alvast dank voor jullie reactie! Met groeten van Fred van Gelderen.

 • Jan Westerhof

  In Amsterdam fietste in 2015 een Engelsman zijn hoofd tussen de spijlen van een hek.
  Zie het filmpje op https://www.at5.nl/artikelen/147965/fietser-ziet-afzetting-veemkade-te-laat-en-komt-met-hoofd-klem-te-zitten

  Gelukkig kon hij zelf nog 112 bellen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *