Zaanstad trekt verkeersbesluit in, fietspad langs Provincialeweg blijft open

Half april maakte Zaanstad bekend dat het fietspad langs het spoor bij het stadhuis zou worden afgesloten van 16 augustus 2021 tot 26 april 2024. Nadat De Orkaan daar vragen over had gesteld liet verkeers-wethouder Gerard Slegers weten dat “het fietspad waarschijnlijk kortstondig enkele keren gestremd zal zijn.”

Ook dat blijkt niet meer te kloppen, Zaanstad heeft het onderdeel in het verkeersbesluit waarin het fietspad voor bijna drie jaar werd afgesloten (of zoveel langer als nodig is) nu officieel laten intrekken.

Dat betekent dat het fietspad – onderdeel van de snelfietsroute naar Amsterdam – helemaal niet meer wordt afgesloten, ook niet ‘kortstondig enkele keren’.

Tegen de afsluiting – nodig voor de bouw van woontoren De Catharina – werd geprotesteerd door de Fietsersbond, ook de fietscoördinator van Zaanstad bleek niet op de hoogte te zijn.

Opmerkelijk is dat in het nieuwe verkeersbesluit ook nieuwe zaken staan. Zo wordt “de fietsverbinding tussen Korte Hogendijk en Provincialeweg opgeheven” omdat dit wordt bebouwd (in het eerste verkeersbesluit ging het alleen om het bebouwen van een parkeerterrein). Wat dat betekent voor verkeer door de Houtveldtunnel, is nog onbekend. In ieder geval betekent het één fietsverbinding minder bij het station. Het bebouwen van het ‘parkeerterrein’ betekent overigens het opheffen van de fietsenstalling.

Tot half juni kan bezwaar worden aangetekend tegen het besluit. Lees ook:

Deel dit artikel:

3 reacties

 • René Kruithof

  Wacht even… Dus de Houtveldtunnel wordt niet meer bereikbaar vanaf het snelfietspad? Waarvoor heb je dan een fietscoordinator als die dat soort idiote ideeën akkoordeert.

  • Herma Assen

   En dus ook niet vanuit Westerwatering via de Houtveldtunnel richting de Hempont. Blijft alleen de verbinding via de Houtveldweg (met extra stoplicht) en het viaduct over! Denk dat veel fietsende forenzen hier niet blij mee zullen zijn.

   • Bas wandelen

    Korte hogendijk is alleen het stuk fietspad voor AH kantoor langs de parkeerplaats. Dus vanaf hogendijk (Russische buurt) moet je dan linksaf om AH kantoor heen. Verder verandert er dan niet veel. Laten ze dan wel iets doen aan de kruising enzo langs de achterkant van AH kantoor. En misschien een voetpad langs het spoor. Levensgevaarlijk al die mensen die daar over fietspad lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *