Tradities zijn er om in ere te houden. Maar dat geldt niet voor alle tradities. Zaanstad wil “luilaklocaties alsmede de negatieve gevolgen van de luilakvuren op het milieu terugdringen.”

Dit jaar kan er nog op vijf plekken in Zaanstad een luilakfik worden gestookt. De ’tijdelijke’ straf voor de Havenbuurt in Zaandam is omgezet in een permanent verbod.

In Wormerveer werd vorig jaar geen luilak-locatie aangewezen omdat aan het Noordeinde gebouwd werd. Ook de luilakplek aan de Kanaaldijk in Westzaan verviel wegens bouwplannen. Voor deze plekken komen geen vervangers. Zaanstad:

“Voor locaties die afvallen worden geen alternatieve locaties gezocht.”

In de Havenbuurt waren in 2017 problemen met de “openbare orde” volgens de gemeente destijd: “de wijkmanager is in gesprek met het bestuur van het buurthuis om te kijken of Luilak hier op een andere manier kan worden ingevuld.” Die beslissing is dus gevallen: geen luilakvuur in Zaandam.

Waar mag het (nog) wel?

In Assendelft:

  • Vaartdijk 24 (Manege Mulder)
  • Zaandammerweg 26 (Achter op het erf/land)

Westzaan:

  • J.J. Allanstraat 11 (Achter op het erf/land)
  • J.J. Allanstraat 101 (Achter op het erf/land)
  • J.J. Allanstraat 278 (Achter op het erf/land)

Ook in Wormer is er (waarschijnlijk) een luilakvuur, dat was altijd ter hoogte van ‘Het Wiel/De Braak’ net buiten het dorp richting Oostknollendam op de Wormerringdijk.

Luilak is in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni.

Foto boven van Michel Schermer van Facebookgroep Wormerveer.