Zaanstad: uitsterfbeleid Luilakvuren

Tradities zijn er om in ere te houden. Maar dat geldt niet voor alle tradities. Zaanstad wil “luilaklocaties alsmede de negatieve gevolgen van de luilakvuren op het milieu terugdringen.”

Dit jaar kan er nog op vijf plekken in Zaanstad een luilakfik worden gestookt. De ’tijdelijke’ straf voor de Havenbuurt in Zaandam is omgezet in een permanent verbod.

In Wormerveer werd vorig jaar geen luilak-locatie aangewezen omdat aan het Noordeinde gebouwd werd. Ook de luilakplek aan de Kanaaldijk in Westzaan verviel wegens bouwplannen. Voor deze plekken komen geen vervangers. Zaanstad:

“Voor locaties die afvallen worden geen alternatieve locaties gezocht.”

In de Havenbuurt waren in 2017 problemen met de “openbare orde” volgens de gemeente destijd: “de wijkmanager is in gesprek met het bestuur van het buurthuis om te kijken of Luilak hier op een andere manier kan worden ingevuld.” Die beslissing is dus gevallen: geen luilakvuur in Zaandam.

Waar mag het (nog) wel?

In Assendelft:

 • Vaartdijk 24 (Manege Mulder)
 • Zaandammerweg 26 (Achter op het erf/land)

Westzaan:

 • J.J. Allanstraat 11 (Achter op het erf/land)
 • J.J. Allanstraat 101 (Achter op het erf/land)
 • J.J. Allanstraat 278 (Achter op het erf/land)

Ook in Wormer is er (waarschijnlijk) een luilakvuur, dat was altijd ter hoogte van ‘Het Wiel/De Braak’ net buiten het dorp richting Oostknollendam op de Wormerringdijk.

Luilak is in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni.

Foto boven van Michel Schermer van Facebookgroep Wormerveer.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Joost Weemhoff

  Al dat gereguleer… Luilakvuren zijn toch veel leuker en spannender als het eigenlijk niet mag? Ik vraag me echt af of het vooroorlogse ‘loilak’ ingekapseld was in APV’s en gemeentebeleid.

 • Nico de Boer

  Ergens in 1965 denk ik in de vijfhoek zaandam zuid , mocht er ook geen luilakvuur, er werd toen weken lang door jong en oud branbaar materiaal verzameld in de boxen onder de flats aldaar en rond tien uur alles op een hoop gegooid ter hoogte van de abrahamkuiper straat weken lang spanning en de fik erin op de desbetreffende avond met de hele buurt
  Later in zaandijk grote vuren op de prunuslaan en warme bollen bij bakker Jongejans halen en nu 2019 betutteling je mag niets meer

 • Kees-Jan Kindt

  Wie destijds op de middelbare school in Zaans dialect sprak had er een probleem bij. Inmiddels hoor ik het bijna nergens meer. Een voor een doven de luilakvuren langzaam uit. Het eigene vervaagt. Allemaal begrijpelijk, maar jammer vind ik het wel.

 • Yede

  Pff luilak vuren verbieden 🙁 beter een mooi luilakvuur dan elke week een auto in de fik 🙁

 • Max

  Het Visssershop was er vroeger om berucht.

 • Wendy Kind

  Voor wie het nog niet deed: lees of luister naar de Luilak-column van Martin Rep, hier eerder gepubliceerd. Toen er nog geen APV, protocol of vergunningenbeleid was…

  https://www.deorkaan.nl/martin-rep-de-mooiste-nacht-van-het-jaar/#more-55093

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *