Zaanstad zelf verantwoordelijk voor rooien deel Tiny Forest

Niet de aannemer maar de gemeente Zaanstad is verantwoordelijk voor het platwalsen van een deel van het Tiny Forest in het Darwinpark in Zaandam.

Zaanstad wees eerst naar de aannemer die zonder toestemming teveel zou hebben weggehaald. De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers laat nu weten dat de toezichthouder van Zaanstad zelf toestemming heeft gegeven voor het weghalen van een deel van het bos.

Op 3 november werd het ‘controlebos’ van het Tiny Forest met een bulldozer was platgewalst. Volgens het Zaans Natuur en Milieucentrum (ZNMC) ging het om 150 vierkante meter bos.

Die toestemming had nooit gegeven mogen worden, op de tekeningen zou duidelijk zijn geweest dat het bos behouden had moeten blijven. Bovendien stond er een hek en maakten borden duidelijk dat het om een Tiny Forest ging.

Zaanstad gaat zich inspannen om het controlebos weer in oude staat te herstellen maar kan daarover nog geen details geven.

Het Tiny Forest werd in 2015 aangelegd en bestaat uit het Tiny Forest zelf en een controlebos. Het was het eerste Tiny Forst in Nederland. De ontwikkelingen van beide bosjes worden sinds de aanleg voortdurend gemonitord.

De foto komt van de site van het ZNMC.

Deel dit artikel:

11 reacties op Zaanstad zelf verantwoordelijk voor rooien deel Tiny Forest

 1. Berend verhage schreef:

  Slim hé, die hoge heren !!

 2. R. de Vries schreef:

  Als je hoge heren wilt weren, moet je geen lage hekken plaatsen.

 3. Monique Zonneveld schreef:

  Sorry hoor. Heel Zaanstad heeft er vol van gestaan over het aanplanten van de tinyforest. Het voorbeeld voor Nederland. Hele congressen, publicaties, artikelen en noem maar op. Leven de toezichthouders onder een steen. Als je deze informatie niet weet dan ben je totaal niet op de hoogte van Zaanstad en het hele darwinproject. Dit is nog erger als verwacht. De ene blunder na de ander. Wat een amateurisme en desinteresse voor onze groene omgeving. Lijkt erg veel op de Jan Mulderstraat in Zaandijk. Daar stonden allemaal verschillende soorten iepen die werden bestudeerd door Universiteit van Wageningen. Ook allemaal per ongeluk kapot gemaakt.

 4. Valentijn Sessink schreef:

  Eerst de aannemer. Nu weer “de toezichthouder” van de gemeente Zaanstad. Wie is dat dan? Valt die niet per ongeluk onder verantwoordelijkheid van de wethouder? Want de wethouder zelf treft geen blaam, dat snapt een kind.

 5. Bernhard Boot schreef:

  En de verantwoordelijken… Zij blijven rustig zitten en door blunderen, waarbij ik mij afvraag of het geen bewuste blunders zijn… Te triest voor woorden!

 6. Tonvanheeswijk schreef:

  Had het gewoon ‘proefbos’ genoemd dan was het misschien serieuzer genomen.

 7. Linda Schoen schreef:

  Ik denk dat de gemeente dit (per ongeluk) expres heeft gedaan.
  Over een paar jaar staat daar een appartementencomplex !

 8. Els Bakker schreef:

  Hopelijk staat het nu wel goed ‘op de kaart’.

 9. Kick van der Horst schreef:

  En hop! In de biomassa centrale!

  Of zeg ik nu iets heel lelijks?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.