Zaanstad wil tijdelijk (20 jaar) een plek voor campers aan de Doctor H.G. Scholtenstraat in Zaandam. Die is vooral bedoeld voor toeristen die naar de Zaanse Schans gaan en hun camper nu daar in de buurt proberen te parkeren.

Zaanstad heeft in 2022 een soort van camperplek bij station Zaandijk Zaanse Schans gehad, maar dat ging mis, eerst werd het van illegaal gelegaliseerd maar toen toch verboden wegens overlast.

De gemeente onderzocht drie plekken, en de Scholtenstraat kwam als beste uit het haalbaarheidsonderzoek en de ‘marktdialoog’.

De overlast van campers in de gemeente wordt te groot: “parkeerhinder en overlast bij bewoners, door geluidsoverlast, stankoverlast en vuilnis dat in de wijk wordt verspreid.”. Zaanstad: “Wanneer de gemeente hier niks aan doet, wordt de problematiek erger en ontstaan er meer onveilige en ongewenste situaties.”

Zaanstad is nu op zoek naar een campercampingbaas, op basis van “beoordelings- en wegingscriteria wordt één ondernemer geselecteerd” die de camperplaats mag realiseren en exploiteren.

Tot 13 november 2023 mag je solliciteren en 10 dagen later, op 24 november, maakt Zaanstad de gelukkige winnaar bekend. Hier is de hele procedure te vinden.

Door Piet Bakker. Bron: website Zaanstad, afbeeldingen: Google Streetview en Maps.