Camperplaats aan Scholtenstraat?

Om de overlast van campers in Zaanstad te verminderen wil Zaanstad een officiële camperplaats op de plek van de speeltuin aan de Doctor H.G. Scholtenstraat in Zaandam.

De gemeente onderzocht 25 locaties, na een quickscan en een bewonersbijeenkomst kwam de Doctor H.G. Scholtenstraat als beste uit de bus. Nu moet de gemeenteraad zich erover uitspreken.

Zaanstad vestigde eerder een camperplek achter het station Zaandijk Zaanse Schans maar dat leidde tot veel overlast. Die plek werd uiteindelijk opgeheven.

Wethouder Toerisme Stephanie Onclin (VVD) stelt dat campereigenaars die bijvoorbeeld de Zaanse Schans bezoeken nu parkeren en overnachten in wijken zoals Oud-Zaandijk: “Dat zorgt voor parkeeroverlast maar ook voor bijvoorbeeld extra vuilnis in de wijk.”

Het camperbezit in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld, Onclin verwacht dat de overlast niet minder zal worden en “we willen bovendien voor toeristen een aantrekkelijke gemeente zijn. We hebben dus gezocht naar een bereikbare plek waar mensen enkele nachten kunnen blijven zonder de omgeving tot last te zijn. Wij denken dat deze plek aan die eisen zou kunnen voldoen”.

Marktpartij

Als de raad positief is gaat de gemeente de haalbaarheid van de locatie verder onderzoeken en de markt verkennen. Belangrijke elementen zijn de verkeerssituatie en het verplaatsen van de speeltoestellen naar een geschikte plek in de directe omgeving.

De gemeente gaat daarnaast op zoek naar een geschikte marktpartij. Dat zou er op wijzen dat de plek commercieel geëxploiteerd gaat worden. Deze partij moet onderzoeken op welke manier een camperplaats ingepast kan worden op de voorgestelde locatie. Als alles voorspoedig verloopt zal in 2024 de camperplaats worden opgeleverd.

Foto Waalko Kramer: Camper in Rooswijk (september 2022)

Lees hier alles over het gedoe met de vorige camperplek in Zaandijk

Deel dit artikel:

3 reacties

 • C Broekmeulen

  het ziet er naar uit dat dit dus een betaalde camperplaats gaat worden. Daar zitten camperaars niet echt op te wachten.
  ok, betalen voor voorzieningen vinden zij prima evt wat parkeergeld ook goed. Verder is de camper zelfvoorzienend en zoeken zij niet de gezelligheid van bijv een camping. Indien het te duur wordt zal de echte camperaar een alternatief zoeken, misschien in een rustig wijke op een onopvallend plaatsje of gewoon daar waar het wel gratis kan. Dan komt de camperaar alleen om de Zaanse Schans te bezoeken en is dan weer weg ipv 1 à2 dagen te blijven, lekker uit eten te gaan in de buurt en de vlg dag je boodschappen doen voor enkele dagen, tja dat gaan de winkeliers e.d. dan missen.
  ik spreek uit ervaring, ben al 25 jaar camperaar in Europa.
  kijk in Frankrijk daar zijn verreweg de meeste camperplaatsen gratis en vaak met alle voorzieningen waar je soms een luttel bedrag voor moet betalen maar vaak ook niet. uitzondering zijn de grote steden en toeristische kusten waar je in de zomer wel moet betalen maar ‘swinters vaak niet.

 • Ton Smit

  natuurlijk moet er betaald worden voor een camperplaats. eerst een dure camper kopen en dan overal gratis willen staan, terwijl er veel kosten gemaakt worden door een gemeente voor aanleg en onderhoud, die door ons allen betaald worden. Bovendien zou dat oneerlijke concurrentie zijn voor al die ondernemers die zelf een camperplaats of camping beheren.

 • Jan Bosman

  Waarom niet naar de gewone camping aan de Engewormer. Naar de Schans fietsen (hebben ze altijd bij hun) is het maar een paar kilometer. Het is ook een mooie uitvalbasis voor de omgeving. En waarom moet het gratis? Ze rijden in mooie en dure campers dus een overnachting tegen betaling kan er ook wel af. Zaanstad hoeft alleen maar te investeren in de bewijzering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *