Zaanstreek stemt tegen de ‘sleepwet’

Gisteren is door middel van een referendum je mening gevraagd over de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv). Ben je voor of tegen?

En, hoewel opiniepeilers vooraf voorspelden dat de uitslag in het voordeel van de wet zou uitvallen, bleek de weerstand verrassend groot. Ook in de Zaanstreek.

In Zaanstad is het percentage tegenstemmers het hoogst: daar stemde 55,6% tegen, in Wormerland vindt 51,8% dat het kabinet terug naar de tekentafel mag en in Oostzaan gaat het om 50,9%.

Landelijk lijkt er een kleine voorsprong voor de tegenstemmers te zijn, zij behaalden 48,8% – de voorstemmers zitten voorlopig op 47,3%.

Voor het kabinet dat pal achter de wet in wording staat, is de uitslag van het referendum niet bindend. Maar door de winst van de tegenstanders is duidelijk dat er iets moet gebeuren en dat de zorgen die leven, moeten worden weggenomen.

Hier de uitslagen van Oostzaan, Wormerland en Zaanstad:

Deel dit artikel:

2 reacties op Zaanstreek stemt tegen de ‘sleepwet’

 1. rj schreef:

  ’n Paar artikelen op een rij, voor de duidelijkheid:

  Sleepwet vormt een bedreiging voor de mensenrechten |
  “Zelfs Amnesty stelt, dat het onnodig is om op grote schaal gegevens van mensen te verzamelen als ze niets verkeerd gedaan hebben. Dat is namelijk wat de sleepnetwet mogelijk zal maken waarover 21 maart een referendum gehouden wordt; 1984 komt met die wet een grote stap dichterbij.
  Terroristen laten ze gewoon lopen maar wat jij en ik uitvreten moet in kaart gebracht worden, lees ik in het nieuws.
  Klinkt mij erg verdacht, destructief, onderdrukkend, suggestief, controlerend en overheersend in de oren.”
  https://www.amnesty.nl/mensenrechten-in-nederland/veiligheid-en-mensenrechten/sleepwet

  “Privacy is de basis van vrijheid, in mijn beleving. Het schenden ervan het duidelijkste teken van onderdrukking. rj”
  Nuttige info met het oog op het stemmen over De Sleep(net)wet – de wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, waarover op 21 maart 2018 een raadgevend referendum werd gehouden. Waarvan de uitkomst overigens genegeerd wordt door de leiders in dit land, net zoals met referenda over de Oekraïne of de europese grondwet is gebeurd; via het Verdrag van Lissabon kwam het er toch gewoon.
  Zie daarom: “Je hebt wél iets te verbergen: Over het levensbelang van privacy” in https://decorrespondent.nl/nietsteverbergen
  en: https://kiosk.decorrespondent.nl/collections/boeken/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek?pk_campaign=sleepwet&pk_source=proefmail

  Sleep(net)wet | Samenvatting Sleepwet door Olav ten Broek:
  “De overheid mag straks al uw emails lezen. En al uw zoekopdrachten. Zelfs al uw toetsaanslagen.”
  “Het gaat om totale controle van de bevolking.”
  “De overheid zou uw en mijn privacy moeten beschermen. En het landsbelang dienen. Ze doet het tegenovergestelde.”
  https://facebook.com/1742605575783037

  De beoogde methode werkt helemaal niet; de veiligheid wordt zo niet vergroot. Het gaat erom onze privacy van ons weg te nemen, zie: “Een nog grotere hooiberg bouwen boven op een speld” – https://www.groene.nl/artikel/een-nog-grotere-hooiberg-bouwen-boven-op-een-speld

  Zoals een fb vriend van een fb vriend van mij zegt:
  “Als gepensioneerd politieman zeg ik ” Stem TEGEN de sleepwet. ” Veiligheidsdiensten hebben mogelijkheden genoeg om hun werk te doen ook tegen terrorisme. Deze wet is er alleen voor om uw vrijheid nog meer te beperken en in gevaar te brengen.”

  En al deze artikelen gaan bovendien volledig voorbij aan de valse vlag operaties die wereldwijd plaatsvinden; geënsceneerde aanslagen om dergelijke wetten door te drukken, zoals met de Patriot-Act in Amerika na 9/11 ook gebeurd is….

  “Vanaf deze zomer mogen ook de marechaussee en opsporingsdiensten als de Fiod infiltreren en afluisteren” – https://www.volkskrant.nl/tech/ook-marechaussee-en-fiod-mogen-vanaf-de-zomer-undercoveracties-inzetten~a4578250

  “Waarom moet je voor/tegen de ‘sleepwet’ stemmen?” – https://www.parool.nl/binnenland/waarom-moet-je-voor-tegen-de-sleepwet-stemmen~a4581568

  Nederland nog steeds wereldkampioen afluisteren: https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3821/Nederland_nog_steeds_wereldkampioen_afluisteren

 2. Rob schreef:

  Ook landelijk lijkt er tegen de sleepwet gestemd te zijn.
  Verrassend, want bij de eerste exit-poll hadden de ja-stemmers een kleine voorsprong.

  https://www.ad.nl/politiek/eindstand-referendum-merendeel-tegen-sleepwet~aa97885f/

  Daarnaast is er al een rechtszaak aangekondigd:

  https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6324734/250449/rechtszaak-aangespannen-tegen-sleepwet.html

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.