Morgen referendum Sleepwet: stem ‘nee’.

We zitten middenin de voorbereiding van het Grote Lijsttrekkersdebat van vanavond. Voor de lokale politiek ontvang je van ons geen advies: we hopen dat je kijkt, zelf je mening vormt en stemt.

Morgen wordt je echter ook gevraagd of je voor- of tegen de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) bent. En daar hebben we wel een mening over.

Sinds 2014 heeft De Orkaan een groot netwerk opgebouwd. Mensen tippen ons over een nieuwe snackbar, een vrijgevige buurtbewoner, een omgewaaide boom, een losse stoeptegel of over een ingevroren ijsvogel. Ze sturen geheime stukken, filmpjes van politieoptredens en foto’s van gedumpt afval. Daar zijn we blij mee (met het opsturen dan).

Het liefst zetten we de naam van degene die het nieuws ‘ontdekt’ erbij, als het even kan met een link naar bijvoorbeeld zijn of haar Facebook/Twitter- of LinkedInpagina. Dat wil niet iedereen. Bij tips die gevoelig liggen omdat het over wantoestanden bij de overheid of in je eigen bedrijf gaat, wil de bron anoniem kunnen vertellen. Dat respecteren we.

Door de invoering van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (‘Sleepwet’), kunnen wij respecteren wat we willen, maar we kunnen niks meer garanderen. Wat wij geheim willen houden, kan ‘gepakt’ worden.

Voor de details van de wet verwijzen we je door naar NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten), maar het hapklare brok van Arjen Lubach komt misschien makkelijker binnen (met een rol voor een mevrouw op de Gedempte Gracht in Zaandam):

 

Deel dit artikel:

10 reacties

 • rj

  Goed gezien. Wat artikelen op een rij hierover:
  De beoogde methode werkt helemaal niet; de veiligheid wordt zo niet vergroot. Het gaat erom onze privacy van ons weg te nemen, zie: “Een nog grotere hooiberg bouwen boven op een speld” – https://www.groene.nl/artikel/een-nog-grotere-hooiberg-bouwen-boven-op-een-speld

  Sleepwet vormt een bedreiging voor de mensenrechten |
  “Zelfs Amnesty stelt, dat het onnodig is om op grote schaal gegevens van mensen te verzamelen als ze niets verkeerd gedaan hebben. Dat is namelijk wat de sleepnetwet mogelijk zal maken waarover 21 maart een referendum gehouden wordt; 1984 komt met die wet een grote stap dichterbij.
  Terroristen laten ze gewoon lopen maar wat jij en ik uitvreten moet in kaart gebracht worden, lees ik in het nieuws.
  Klinkt mij erg verdacht, destructief, onderdrukkend, suggestief, controlerend en overheersend in de oren.”
  https://www.amnesty.nl/mensenrechten-in-nederland/veiligheid-en-mensenrechten/sleepwet

  “Privacy is de basis van vrijheid, in mijn beleving. Het schenden ervan het duidelijkste teken van onderdrukking.”
  Nuttige info met het oog op het stemmen over De Sleep(net)wet – de wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, waarover op 21 maart 2018 een raadgevend referendum wordt gehouden. Waarvan de uitkomst overigens genegeerd wordt door de leiders in dit land, net zoals met referenda over de Oekraïne of de europese grondwet is gebeurd; via het Verdrag van Lissabon kwam het er toch gewoon.
  Zie daarom: “Je hebt wél iets te verbergen: Over het levensbelang van privacy” in https://decorrespondent.nl/nietsteverbergen
  en: https://kiosk.decorrespondent.nl/collections/boeken/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek?pk_campaign=sleepwet&pk_source=proefmail

  “Vanaf deze zomer mogen ook de marechaussee en opsporingsdiensten als de Fiod infiltreren en afluisteren” – https://www.volkskrant.nl/tech/ook-marechaussee-en-fiod-mogen-vanaf-de-zomer-undercoveracties-inzetten~a4578250

  Sleep(net)wet | Samenvatting Sleepwet door Olav ten Broek:
  “De overheid mag straks al uw emails lezen. En al uw zoekopdrachten. Zelfs al uw toetsaanslagen.”
  “Het gaat om totale controle van de bevolking.”
  “De overheid zou uw en mijn privacy moeten beschermen. En het landsbelang dienen. Ze doet het tegenovergestelde.”
  https://facebook.com/1742605575783037

  Waarom moet je voor/tegen de ‘sleepwet’ stemmen? – https://www.parool.nl/binnenland/waarom-moet-je-voor-tegen-de-sleepwet-stemmen~a4581568

  Nederland nog steeds wereldkampioen afluisteren: https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3821/Nederland_nog_steeds_wereldkampioen_afluisteren

 • joop tralala

  Heb je iets te verbergen stem je tegen, heb je niets te verbergen stem je voor. Ben je ervoor om terroristische akties en misdaden vroegtijdig te herkennen dan stem voor, wil je een bommetje of andere aanslagen ondervinden stem dan tegen.

 • Eenzame wandelaar

  En wat als we nu ooit weer eens zo´n bezettersclub over ons heen krijgen zoals pakweg tachtig jaar geleden. Zo´n club die alles wat ze tegenstaat met wortel en tak uitroeit. En dankbaar gebruik maakt van Sleepnet´s resultaten. En dus weet dat jij ooit op een in hun ogen ´verkeerde´ partij stemde of met iemand van een ´verkeerd´ ras bent getrouwd waardoor je in aanmerking komt om vervolgd te worden. Heb je dan niet altijd per ongeluk gedacht dat je niets te verbergen had?

 • Rob

  Als je niets te verbergen hebt stel jezelf dan eens de vraag of het oké is dat je naaktfoto’s verspreid worden op internet. Of je pincode. Wellicht heb je er ook geen moeite mee met de overheid je buitenechtelijke escapades te delen of de wijze waarop je met je partner de liefde bedrijft?

  De werkelijkheid is natuurlijk dat iedereen wat te verbergen heeft en óók het recht heeft dat dat niet bekend wordt. Dat soort privacybescherming is een fundament van de rechtsstaat. Dat overboord zetten is binnenhalen van een vorm van overheidsterreur waarmee burgers gechanteerd kunnen worden. Het is bovendien een mythe dat de veiligheid er beter van wordt als de overheid ongevraagd al die informatie over jou kan verzamelen.

  Lees dit artikel uit 2009 nog eens, nog steeds actueel:
  https://www.hpdetijd.nl/2009-06-25/wie-niets-te-verbergen-heeft/

  Garanties op bescherming van je gegevens zijn er niet en ik maak me echt geen illusies dat dat in Nederland goed geregeld gaat worden. Ik breng daarvoor alleen in herinnering de soap rond de opslag van vingerafdrukken.

  Sinds een paar jaar staan vingerafdrukken op een paspoort als extra bescherming tegen vervalsing en misbruik. Onze eigen Tweede Kamer kwam destijds op het inventieve idee die vingerafdrukken dan maar meteen permanent op te slaan in een database. Handig voor criminaliteitsbestrijding, niet waar.
  Evenwel, het mocht niets kosten dus werd een contract met de laagste aanbieder voor die opslag getekend: een Frans (!) bedrijf, dat zijn servers in Amerika huisvest. Dus konden zowel de Franse als de Amerikaanse overheid meekijken naar 17 miljoen Nederlandse vingerafdrukken.
  Nu is die opslag om een andere reden (gelukkig) niet doorgegaan, daar heeft de Europese rechter een stokje voorgestoken, omdat a) de privacy te zeer werd aangetast, b) er geen garanties zijn tegen misbruik en c) omdat voor privacy bovenal geldt: “different systems for different purposes” … Je mag een opslagsysteem niet voor een ander doel gebruiken dan waarvoor het bedoeld is ….

 • Willemsen

  Ik ben niet zo overtuigd of het afluisteren van het digitale dan wel analoge communicatieverkeer de kans op aanslagen gaat verkleinen. Die gasten zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen. Zij zoeken dan weer naar nieuwe wegen om hun walgelijke haatdragende aanslagen toch te kunnen uitvoeren.

 • Egbert Visser

  Het is weer het bekende welles / nietes spelletje. Joop tralala heeft het mooie gezegd.
  Maar het blijft een raadgevend referendum dus als een ruime meerderheid tegen zou zijn dan nog kan de Regering de uitslag negeren net zoals het Oekraine Referendum van een paar jaar gelden maar ik denk dat het verschil tussen voor- en tegenstanders van de sleepwet niet zo heel groot zal zijn.

 • brechtje

  Alleen al het feit dat het medisch beroepsgeheim in gevaar komt door deze wet, zegt voor mij genoeg. Iedereen die in de zorg werkt of denkt ooit nog een beroep op de zorg te moeten doen, heeft daarmee reden om aan te geven dat de wet in de huidige vorm niet aanvaardbaar is. Aanpassingen zijn noodzakelijk! Het is geen kwestie van wel of niet iets te verbergen hebben. Privacy is een grondrecht in onze democratie, iedere patiënt heeft daar recht op! Daarbuiten kan ik nog wel wat redenen bedenken, die hierboven al genoemd zijn.

 • Brabozaankanter

  Ik denk dat kwaadwillenden in de misdaad en terreurwereld, al zeer snel andere communicatiemiddelen zullen gaan aanwenden, Zo een sleepwet is dan volstrekt nutteloos. Men kan gewoon weer gebruik gaan maken van reguliere post/correspondentie, al dan niet gecodeerd of via postduiven o.i.d..

  Tenzij de overheid dan weer massaal duiven gaat ruimen of elke enveloppe gaat screenen.

  Ik stem dus tegen

 • JK

  Je zou bijna gaan denken dat alles wat hierboven door tegenstemmers wordt gezegd waar is, het valt echter voor mij in de categorie nepnieuws. Alle tegenargumenten die genoemd worden gaan echter niet op. Vooral het argument dat potentiële terroristen dan een andere manier van communiceren zouden gaan zoeken stuit mij tegen de borst. Het gaat hier immers om betere toegang het meest gebruikte medium van nu, namelijk internet, waar de huidige wetgeving onvoldoende voor is ingericht. Ik wil onze diensten graag gereedschap geven om ons land veiliger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *