Zaanstreek vangt te weinig asielzoekers op

Zaanstad, Wormerland en Oostzaan zouden samen 720 asielzoekers op moeten vangen volgens de verdeelsleutel die landelijk is vastgelegd. Daarvan is ruim drie kwart gerealiseerd. Die zijn alleen in Zaanstad gehuisvest: 554. Zaanstad voldoet hiermee voor 90 procent aan de doelstelling.

In Wormerland waar 64 asielzoekers moeten worden opgevangen en in Oostzaan waar het om 38 asielzoekers gaat, is nog geen enkele plek gerealiseerd.

Dat blijkt uit het Asieldashboard van de Provincie Noord-Holland.

De meeste Nood-Hollandse gemeenten vangen minder asielzoekers op dan is gevraagd. In Koggenland, Velsen, Schagen, Wijk en Waard, Haarlemmermeer en Ouderamstel worden meer asielzoekers opgevangen dan de norm. Dat geldt ook voor Purmerend, de enige gemeente in de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland die de taakstelling haalt.

Oekraïne

Op het dashboard wordt ook de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne bijgehouden. Daar is de taakstelling voor de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland 2.592 waarvan 1.819 plekken zijn gerealiseerd (70 procent). In Zaanstad zijn 508 plekken.

In Wormerland zou het gaan om 138 plekken en in Oostzaan om 64. Of dit klopt is de vraag, Oostzaan schrijft zelf op de website: “Op dit moment verblijven er enkele Oekraïense vluchtelingen in Oostzaan. Zij verblijven in particuliere B&B’s en in hotelkamers van Van der Valk.” Wormerland zegt plekken te realiseren voor “ongeveer 50 vluchtelingen uit Oekraïne”.

Statushouders

Ook de huisvesting van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) wordt bijgehouden. Zaanstad zit volgens het dashboard ruim boven de norm: 181 gerealiseerde plekken tegen een taakstelling van 121.

Voor Wormerland lijken de cijfers niet te kloppen, er zijn 15 statushouders gerealiseerd maar er hadden er ‘-2’ gehuisvest moeten worden. Oostzaan had een taakstelling van 10 waarvan 0 plekken zijn geregeld.

Door Piet Bakker. Bronnen: asieldashboard, websites Wormerland en Oostzaan. Foto: Orkaan (boot voor asielzoekers in de Achtersluispolder).

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Bep Hogendorp

  Er “moet” helemaal niets.

 • Het is meer een kwestie van fatsoen, daar heb je geen eigenlijk geen wet voor nodig.

 • Asielzoekers die voor geweld, vervolgong en/of oorlog vluchten hebben een plek in ons land nodig ook in Noord-Holland.

 • Nederland is vol en nu de eigen mensen aan een huis helpen alleen mensen die het echt nodig hebben laten geen Turken en Marokkanen daar is niets aan de hand

 • Esther nijdam

  Nederland is vol. Er is een andere manier van opvang nodig. in de regio.
  Het land is zo vol dat je op zaterdag in de zomer vakantie nergens heen kan want alle wegen staan vol. Ophouden nu met die opvang.

  • Helena baarsen

   mee eens, als volwassenen van 25 30 en zelfs 35 jaar nog steeds noodgedwongen bij hun ouders moeten wonen omdat er geen betaalbare huur of koopwoningen zijn moet je geen woningen ter beschikking stellen aan buitenlanders. regel 1 bij hulpverleners is dat je toch echt eerst voor jezelf moet zorgen. dus voor onze volwassen mensen die niet eens een huis hebben zodat ze echt een leven kunnen leiden zoals ze willen. hoe erg het ook is nogmaals als je je eigen gezin niet eens kunt helpen hoe wil je dan vriendelijk zijn tegen mensen die voorrang krijgen op een huurwoning die uit het buitenland komen?

 • Nederland te vol, nog lang niet. Ja het ontbreekt aan betaalbare huur en koopwoningen. Ligt aan ons zelf, door het invoeren van het liberale marktwerking, is iedereen gaan speculeren met zijn woning, zo duur als mogelijk verkopen toch, nu zitten we op het maximum en is het voor velen onbetaalbaar. Wij hebben met elkaar ervoor gezorgd dat onze kinderen geen betaalbare woning meer kunnen kopen.

  • Bert Versteeg

   Onzin Henk !

   Het probleem heeft niets met liberale marktwerking te maken maar puur met de aan ons opgelegde stikstofregels!
   Het Rijk en gemeenten hebben plannen om een paar honderdduizend woningen te bouwen maar al die plannen kunnen het putje in dankzij die gladdeTimmermans en zijn kornuiten in Brussel!
   Ook heeft het onlangs gevallen kabinet wetgeving geregeld waardoor woningen niet meer opgekocht kunnen worden door pandjesbazen die ze voor veel geld gaan verhuren.
   Duizenden woningen worden toegewezen aan asielzoekers en zolang onze eigen bevolking niet of nauwelijks aan een woning kan komen zit Nederland wat asielzoekers betreft vol!

   • Henk Kramer

    Ach ja Bert, of het onzin is, is maar de vraag. Het liberale grote graaien is aardig de norm geworden. Dan is er geen plaats meer voor sociale huren, voor niemand meer.
    De stikstof regels voor de bouw, woningbouw en weg en waterbouw, zijn met te maken wetgeving snel op te lossen. Deze tak van industrie is geloof ik maar rond de 2 procent verantwoordelijk voor de totale jaarlijkse uitstoot. Door getrapte en verplichte overgang op elektrische apparatuur kunnen zij in 2030 al vrij eenvoudig 80 procent van hun uitstoot bespaart hebben, daarmee kan deze bedrijfstak eigenlijk gewoon verder vrijgesteld worden van een stikstofvergunning. Dat is pas onzin.
    De overige punten komen we nog op terug. Want Nederland is sociaal gezien nog lang niet vol, het is meer een kwestie van eerlijk verdelen en minder graaien.

    • Bert Versteeg

     Jij geeft de schuld aan de liberalen, lees VVD, terwijl de linkse partijen de oorzaak zijn.
     Het stikstof probleem is door Timmermans een probleem geworden.
     Nederland is een klein land en moet van Brussel , dus van Timmermans, de stikstofuitstoot met een bepaald percentage ten opzichte van 1990 verminderen.
     Verder wordt er niet gekeken terwijl als we kijken naar wat Nederland gemiddeld per persoon aan stikstof uitstoot relatief laag is ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland
     Nederland was in de jaren `70 al op het aardgasnet aangesloten terwijl onze oosterburen in die jaren nog volop gebruik maakte van bruin- en steenkool en olie.
     Daarnaast is het ook nog eens zo dat dit vermeende stikstofprobleem betrekking heeft op de bouw van wegen , woningen en andere gebouwen en niet eens zozeer op het gebruik hiervan.
     Het is wel zo dat we in Nederland kleiner moeten gaan bouwen, in plaats van een riante woning met een grote tuin kunnen er ook 2 kleine woningen gebouwd worden met een kleine tuintje en dat levert per saldo nog meer op ook.
     Maar we hebben ook te maken met gemeenten die liever kapitaalkrachtige mensen zien komen dan mensen met een kleine beurs en de gemeenteraden zijn verschillend van samenstelling dus je kan en mag het nooit op het liberalisme gooien.
     En jij gelooft dat in 2030 80% van de uitstoot is bespaard?
     Laat me niet lachen, dat is onmogelijk vanwege ons elektriciteitsnet dat nu al te weinig capaciteit heeft en die capaciteit is echt niet in ruim 6 jaar op peil gebracht.
     Het bouwen van een aantal kerncentrales ter vervanging van de gascentrales laat ook nog jaren op zich wachten .
     Prioriteit is dus om eerst veel woningen te bouwen hebben en maling hebben aan Europese regels en zolang onze eigen inwoners jaren op een woning moeten wachten is het jammer voor de asielzoekers maar we hebben momenteel geen plaats voor ze.
     En voor alle duidelijkheid asielzoekers zijn geen Oekraiense vluchtelingen maar eerder goudzoekers die denken dat Europa het paradijs is.

 • De Orkaan

  Discussie gesloten vanwege de vele racistische scheldpartijen die we moeten modereren en het ontsporen richting het ‘vermeende stikstofprobleem’, noodzakelijke kerncentrales en andere off-topic onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *