Deze week in ZaanTube: een animatie-3D-model van een Zaanse oliemolen, afscheid van KZ’s Tim Bakker en Sjoerd Soeters wil slopen.

Daarnaast de brugklas van het Zuiderzee College, de Zaanse Schans rond 1970, Younithy Zaandam en Ismail maakt ruzie.

En links naar zes eerdere video-items op De Orkaan over het Cultuurcluster, politie-acties, Holocaust Memorial Day, bouwen aan de Zaanweg en baggeren aan de Jan van Goyenkade.

ZaanTube presenteert elke zondag verse Zaanse YouTube-filmpjes.

Verse films

Animatie-3D-model van Zaanse oliemolen door Pieter Dorst. Hij komt niet uit de Zaanstreek maar hij meldt de Orkaan dat hij “van jongs af aan molenliefhebber is en met name in de Zaanse molens geïnteresseerd is.” Eerder maakte hij al animaties van Zaanse molens, o.a. van de Hemmes (zie zijn YouTube-kanaal). Deze keer maakte hij een molen volledig met ‘gaand werk’ in 3D, met een aantal oude tekeningen als leidraad.

“Het 3D model heb ik een keer toen ik vakantie had in ongeveer een week gemaakt, vervolgens heb ik het een paar maanden laten liggen en daarna heb ik alles geanimeerd. In totaal een paar weken werk denk ik. Het renderen (dus dat de computer van het 3D model een filmpje maakt) duurde ruim 100 uur. Gelukkig hoefde ik daar zelf niets aan te doen.”

Afscheid korfballer Tim Bakker (RTV NH).

Sierkuiperij G.P. van den Kerkhoff op de Zaanse Schans rond 1970 (film uit het archief van de Gemeente Zaanstad).

Sjoerd Soeters neemt Zaans centrum opnieuw onder handen (RTVNH). Burcht is “kale onaangename plek” met een “geel monster” op de Zuiddijk. “Het is hier gewoon een beetje rommelig”. Wat moeten we daaraan doen? “slopen”.

De Brugklas van het Zuiderzee College (Rob Tiggelman).

Younithy Zaandam met Jeroen Olthof.

Stichting Younithy Zaandam from Michel Post on Vimeo.

Ismail heeft ruzie met de politie, het “Hele Verhaal (Nieuwe Beelden)” volgens de vlogger.

Eerder videonieuws deze week op de Orkaan

En vier Orkaan-video’s: baggeren bij Jan van Goyenkade, bouwen aan de Zaanweg en twee maal de Holocaust Memorial Day. Klik op afbeelding of hier om naar ons YouTube-kanaal te gaan (abonneren op de video’s kan ook).