Zaanweggers: met Evelien Klokman In Zuid-Afrika

Een dak boven het hoofd, eten, drinken, zuurstof en de Zaan… dat zijn onze levensbehoeften.

Maar… er bestaan Zaankanters die het zonder onze Zaanstreek doen: die de Zaan verlaten!

Hoe houden zij zich staande met die kwelling, de heimwee, het constant aanwezige verlangen…

Wij informeren hoe het hen vergaat.

  • Waarom?! Ik verliet de Zaan vijftien jaar geleden, omdat ik heel graag een tijdje in het buitenland wilde wonen en werken. Was van plan om naar Australië te gaan, maar het lot bepaalde dat ik in Zuid Afrika terecht kwam! Ik liet Zaandam in eerste instantie voor een jaartje achter, maar inmiddels zijn dat er dus vijftien!
  • Verdriet? Ik ben blij dat ik weg ben omdat het mijn blik op het leven erg verrijkt heeft. Leven met andere culturen, talen en gewoontes is een voortdurende uitdaging, een niet eindigend leerproces en vooral een super leuke toevoeging aan mijn leven! Als ik in Zaandam was gebleven had ik nooit de vrijheid kunnen voelen die ik nu ken.
  • Ah toe.. een beetje verdriet dan? Wat ik het meeste mis zijn kroketten! Er valt prima te leven zonder alle Nederlandse lekkernijen hoor, maar ik regel af en toe kroketten van een Nederlandse bakkerij in Johannesburg. Niet helemaal het Dobben-niveau, maar toch een aardig alternatief!
  • Mooi! De mooiste plek in de Zaanstreek is het Twiske. Vond het altijd heerlijk om daar rond te fietsen, te joggen en te skeeleren, zoveel natuur vlak bij de stad! Had er ook mijn afscheids-bbq voor ik vertrok in 1999. Echt Nederlands; barbecueën met je regenjas aan, haha.
  • Wat sleept je er doorheen? Waar ik nu woon is ook leuk, ook al is het niet de Zaanstreek, omdat de olifanten en giraffen op één km van mijn huis leven! Ik woon om de hoek van Kruger Nationaal Park, waar ik graag naar toe ga voor een paar uurtjes, dagje of weekendje kamperen. Zoveel ongerepte natuur om de hoek is een absoluut voorrecht. Daarnaast is het wel erg lekker om altijd mooi weer te hebben. In het begin miste ik een strenge Hollandse winter, maar inmiddels ben ik daar ook overheen. Om elke ochtend je gordijnen open te doen en blauwe luchten te zien maakt je (vrijwel) altijd vrolijk!
  • Groetjes uit Zuid-Afrika! Ik doe de groeten aan mijn paps, mams en zus met man en kids (ok; Martin, Sijs en Kik). Zij zijn de Zaanstreek trouw gebleven, waardoor ik er altijd een heerlijk thuis blijf hebben.

Als je Evelien (en de olifanten en giraffen) vanachter je computer wilt bezoeken dan kan dat hier!

Foto Evelien

Een close up van Evelien tijdens een Olifants River Cruise. Net even iets anders dan een rondvaart over de Zaan!

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *