Een dak boven het hoofd, eten, drinken, zuurstof en de Zaan… dat zijn onze levensbehoeften.

Maar… er bestaan Zaankanters die het zonder onze Zaanstreek doen: die de Zaan verlaten!

Hoe houden zij zich staande met die kwelling, de heimwee, het constant aanwezige verlangen…

Wij informeren hoe het hen vergaat.

  • Waarom?! Dat mijn moeder en ik de Zaan verlieten was het gevolg van de oorlog, we trokken in 1945 weg. Beter ergens anders opnieuw te beginnen. We woonden in die jaren in Bergen NH, waar ik opgroeide en ook woonde na mijn huwelijk. Woon nu al meer dan 40 jaar in Nieuw Zeeland.
  • Verdriet? Ik kan niet veel  zeggen over wat ik mis, ik was te jong, maar wel hoe ik me thuis voelde onder de Zaankanters vorig jaar.
  • Ah toe.. een beetje verdriet dan? Ik verliet de Zaan 70 jaar geleden, kwam soms in mijn jonge jaren terug om familie te bezoeken, maar zag het echt weer terug vorig jaar, toen ik kwam om bij de opnames van Monumenten Spreken te zijn. Het was alles zeer ontroerend en eigenlijk nog zoals het in mijn herinnering was. Alsof ik thuis kwam. Hoewel, terugdenkend: het schaatsen en zeilen op de Zaan, daar heb ik altijd naar terugverlangd. Zeer goede herinneringen. Ook zag ik destijds foto’s van mijn grootouders, zwierend op de Zaan en van mijn ouders, zeilend op de Zaan.
  • Mooi! De mooiste plek is misschien wel de Zaanse Schans. Wel toeristisch, maar dicht bij wat ik me van vroeger herinner. Een van de huizen was het huis van mijn grootmoeder, zo is mij verteld, maar ik weet niet welk huis het is. Het stond in Zaandijk.
  • Groetjes uit Nieuw Zeeland! Begroet Ineke hier! 
Schermafbeelding 2015-03-07 om 23.01.54
Hier vertelt Ineke over haar jeugd aan Robert van Tellingen van Monumenten Spreken.

Orkaan aanvulling: Op vrijdag 25 april 2014 werd Ineke van Florenstein Mulder (geboren Honig) geïnterviewd door Monumenten Spreken. Zij sprak over haar vader Evert Honig die vroeg in de oorlog werd opgepakt als lid van de Stijkelgroep. Honig werd op 4 juni 1943 in Berlijn gefusilleerd. Zijn naam staat op de plaquette in de kantine van de Honigfabriek de Bijenkorf en op het monument Koogerpark. Bij deze gelegenheid bracht ze ook een bezoek aan haar oude woning, waarin nu de Zaanse fanfare/punk-band huist. De Kift levert alle muziek die wordt gebruikt voor de minidocumentaires van Monumenten Spreken. Het is een kleine wereld.