Een dak boven het hoofd, eten, drinken, zuurstof en de Zaan… dat zijn onze levensbehoeften.

Maar… er bestaan Zaankanters die het zonder onze Zaanstreek doen: die de Zaan verlaten!

Hoe houden zij zich staande met die kwelling, de heimwee, het constant aanwezige verlangen…

Wij informeren hoe het hen vergaat.

  • Waarom?! Ik verliet Wormer bijna zes jaar geleden om vijf maanden in Zweden te studeren. Toen ik daar mijn grote liefde uit Australië leerde kennen, was de keuze snel gemaakt: op naar een nieuw avontuur in Australië. Eerst kwam ik terecht in Orange, een klein regionaal stadje, maar na verscheidene omwegen en een negen maanden durende rondreis door mijn nieuwe thuisland zijn wij uiteindelijk in Perth beland.
  • Verdriet? Het leven is hier heerlijk. Weinig regen, veel zon en ontzettend veel ruimte. Het Australische leven past bij mij; mensen zijn open en vriendelijk en in de weekenden kun je heerlijk kamperen. Niks van dat kneuterige op een caravanpark met alle voorzieningen, maar in ‘the middle of nowhere’, onder de sterrenhemel met een kampvuur, net naast het strand. Genieten!
  • Ah toe.. een beetje verdriet dan? Wat ik het meeste mis is een gezellig bruin café, lange zomeravonden, een fietstochtje over de dijk en zondag bij Groen Geel korfballen en daarna in de kantine blijven hangen. En vooral mis ik het schaatsen op het Zwet. Dat je dan het halve dorp tegen komt op het ijs, bij een kraampje snert kunt kopen en daarna bij oma voor de kachel bijkomen met warme chocolademelk met slagroom. Als we het ijs konden plannen zou ik elk jaar een weekje terugkomen om het Zwet weer op te gaan.
  • Mooi! De typisch Zaans-groene huisjes die je bijvoorbeeld in Jisp en Zaandijk vindt. En uiteraard de Zaanse Schans.
  • Wat sleept je er doorheen? Waar ik nu woon is ook leuk, ook al is het niet de Zaanstreek, omdat je nieuwe vrienden maakt, waar je ook woont. Uiteraard mis ik mijn familie en vrienden uit de Zaanstreek, maar ik heb er zoveel voor terug gekregen.
  • Groetjes uit Perth! De groeten aan mijn familie en alle geweldige mensen bij Eetcafé De Tamme Boer. Altijd een ‘must’ om een etentje te plannen als ik weer terug in NL ben.

Via Google Earth kun je Inge met één klik virtueel een bezoekje brengen.

Inge view
Inge’s uitzicht. We kunnen ons goed voorstellen dat ze het schaatsen mist: geen koek en zopie te bekennen.

Door Orkaankracht Sandra Looren de Jong