Zaanweggers: met nieuws uit Australië

Een dak boven het hoofd, eten, drinken, zuurstof en de Zaan… dat zijn onze levensbehoeften.

Maar… er bestaan Zaankanters die het zonder onze Zaanstreek doen: die de Zaan verlaten!

Elke week plaatsen we een interview waarin we onderzoeken hoe deze Zaanweggers zich staande houden. Deze week geen gewone aflevering. Verse lijntjes met verschillende Zaanweggers zijn gelegd, maar nieuwe interviews laten even op zich wachten. Wel hebben we nieuws.

Via één van de oude lijntjes bereikte ons nieuws vanaf de andere kant van de aardbol:

Eén van de eerste Zaanweggers, Mariëlle Sengers in Australië, is betrokken bij de viering van het feestjaar rond Dirk Hartog in 2016. Volgend jaar is het namelijk 400 jaar geleden dat de Nederlandse VOC-vaarder Dirk Hartog met zijn schip voor anker ging aan de westkust van Australië, en als eerste Europeaan voet op west-Australische bodem zette.

Ook Zaanwegger Elly Spillekom houdt zich bezig met de organsatie. Dankzij Zaanweggers gebeurt er vanalles Down Under.

Dirk Hartog, geboren in Amsterdam (nèt geen Zaanwegger) in 1580, was schipper voor de VOC. In 1616 voer hij met het schip de Eendracht in een vloot naar Indonesië. Onderweg raakte het schip los van de rest van de vloot en week af naar het oosten, waarna het op 25 oktober 1616 de westkust van Australië bereikte. Het eiland voor de kust, dat ze als eerste bereikten, heet tegenwoordig Dirk Hartog Island.

dirk-hartog-logoslogan-rgb-jpgMariëlle werkt als gids in West Australië. Tijdens vroegere tours stopte ze vaak bij de gedenkplaat op de plaats waar Dirk Hartog aan land is gekomen, om daar vol trots zijn verhalen te vertellen. Nu schrijft ze artikelen voor de viering van het Dirk Hartog jubileumjaar en interviewt ze betrokkenen bij het project. Het is de bedoeling dat er ook op Nederlandse media aandacht aan de viering zal worden besteed. De Orkaan zal de ontwikkelingen blijven volgen.

Het logo is afkomstig van de website van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Australië, waarop ook meer informatie te vinden is over de feestelijkheden.

Ben of ken je een Zaanwegger?

Mail naar deorkaan@gmail.com ovv Zaanweggers of stuur Sandra Looren de Jong een bericht via Twitter!

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Elly Spillekom

    He Maz word tijd voor een nieuwe feestcommissie voor 400 jaar Batavia shipwrecked on WA coast! Kan Russel Crowe eindelijk die film maken. Moeten ze wel even de Batavia Replica hier heen sturen… zullen wij dat dat varkentje eens wassen samen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *