Een dak boven het hoofd, eten, drinken, zuurstof en de Zaan… dat zijn onze levensbehoeften.

Maar… er bestaan Zaankanters die het zonder onze Zaanstreek doen: die de Zaan verlaten!

Hoe houden zij zich staande met die kwelling, de heimwee, het constant aanwezige verlangen…

Wij informeren hoe het hen vergaat.

  • Waarom?! Wij zijn eigenlijk nog maar jonkies hier wat betreft het aantal jaren dat we hier in Fremantle bij Perth wonen. We zijn in Augustus 2013 hier heen gekomen omdat het Zaanse bedrijf waar Dick Koelewijn (mijn vriend) voor werkt (Twin Filter) door een Amerikaans/ Australisch bedrijf is overgenomen in 2012. Zij hadden al een afdeling in Perth die uitgebreid werd op het gebied van water filtratie in olie en gas.
  • Verdriet? Ik was blij in de Zaanstreek en ik ben ook blij hier.
  • Ah toe.. een beetje verdriet dan? Ik mis de historie van de Zaanstreek. Maar gelukkig hebben we hier in Australia ook heel veel historie. Ten eerste natuurlijk de historie van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, die met grottekeningen en verhalen vertellen hun cultuur overbrengen. Daarnaast is er de historie van zeevaarders die probeerden dit land in kaart te brengen. Twee Nederlanders die voor de VOC werkten waren de eersten: Willem Jansz met de Duyfken in 1606 op York Peninsula (in het noorden) en Dirk Hartogh met de Eendracht in 1616 op Dirk Hartogh Island aan de West Coast. Volgend jaar dus groot feest hier met de herdenking daarvan. De Ned. Zeeschilders komen dan met een expositie hierheen.
  • Mooi! Haaldersbroek waar ik geboren ben.
  • Groetjes uit Australië! Aan de Zaanse politiek en ik wens ze veel wijsheid toe. Ik hoop dat ze de lessen uit de geschiedenis ten harte nemen…

Je kan bij Elly op bezoek via Google Earth. En als je dan toch in de buurt bent, doe even een bakkie bij Mariëlle Sengers, die zit toch in de buurt.

DSC_7353 - kopie
Op deze foto is duidelijk te zien dat Elly naar het water blijft verlangen. Helaas, ook hier geen Zaanwater.