Zaanweggers: met Elly Spillekom

Een dak boven het hoofd, eten, drinken, zuurstof en de Zaan… dat zijn onze levensbehoeften.

Maar… er bestaan Zaankanters die het zonder onze Zaanstreek doen: die de Zaan verlaten!

Hoe houden zij zich staande met die kwelling, de heimwee, het constant aanwezige verlangen…

Wij informeren hoe het hen vergaat.

 • Waarom?! Wij zijn eigenlijk nog maar jonkies hier wat betreft het aantal jaren dat we hier in Fremantle bij Perth wonen. We zijn in Augustus 2013 hier heen gekomen omdat het Zaanse bedrijf waar Dick Koelewijn (mijn vriend) voor werkt (Twin Filter) door een Amerikaans/ Australisch bedrijf is overgenomen in 2012. Zij hadden al een afdeling in Perth die uitgebreid werd op het gebied van water filtratie in olie en gas.
 • Verdriet? Ik was blij in de Zaanstreek en ik ben ook blij hier.
 • Ah toe.. een beetje verdriet dan? Ik mis de historie van de Zaanstreek. Maar gelukkig hebben we hier in Australia ook heel veel historie. Ten eerste natuurlijk de historie van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, die met grottekeningen en verhalen vertellen hun cultuur overbrengen. Daarnaast is er de historie van zeevaarders die probeerden dit land in kaart te brengen. Twee Nederlanders die voor de VOC werkten waren de eersten: Willem Jansz met de Duyfken in 1606 op York Peninsula (in het noorden) en Dirk Hartogh met de Eendracht in 1616 op Dirk Hartogh Island aan de West Coast. Volgend jaar dus groot feest hier met de herdenking daarvan. De Ned. Zeeschilders komen dan met een expositie hierheen.
 • Mooi! Haaldersbroek waar ik geboren ben.
 • Groetjes uit Australië! Aan de Zaanse politiek en ik wens ze veel wijsheid toe. Ik hoop dat ze de lessen uit de geschiedenis ten harte nemen…

Je kan bij Elly op bezoek via Google Earth. En als je dan toch in de buurt bent, doe even een bakkie bij Mariëlle Sengers, die zit toch in de buurt.

DSC_7353 - kopie

Op deze foto is duidelijk te zien dat Elly naar het water blijft verlangen. Helaas, ook hier geen Zaanwater.

 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Löter Kuck

  Pfff, nu ik er net achter ben gekomen dat Gemeente Zaanstad alle medewerking verleent aan het bouwen van een moskee recht tegenover mijn woning (de gemeente had de grond al stiekem willen verkopen, gelukkig hebben de initiatiefnemers niet genoeg geld hiervoor beschikbaar) + alle andere bestuurlijke ellende in Zaanstad, kijk ik jaloers naar de mensen die Zaanstad hebben kunnen verlaten.
  Helaas is het voor mij financieel niet mogelijk te verhuizen, zeker niet nu mijn woning niets meer waard is met een moskee voor de deur. Zaanstad, bedankt dat wederom blijkt dat het voorkeursbeleid voor allochtonen en haatimams zijn negatieve vruchten afwerpt.
  Iemand nog een tip voor een gemeente waar je als geboren en getogen Hollander kunt wonen zonder zich een vreemde te voelen in zijn eigen woonplaats?

 • Els Lips

  Zoals overal ter wereld moet je zorgen dat je je niet door negatieve gevoelens moet laten leiden. Probeer te kijken hoe je wel plezier in je leven blijft houden. Ik heb jaren naast scholen en kerken gewoont, ook al had ik geen kinderen of was ik niet gelovig. Het is maar net wat je er zelf van maakt, een moskee is toch niet anders als een kerk?

 • Hans Kuyper

  Hoi Elly,

  Wij missen jou en Dick wel hoor! En wat je goede wensen aan de politiek betreft: Die komen altijd goed van pas. Zelfs op deze site lees je soms dingen… Maar we houden vol, en anders komen we een maandje bij jullie uitrusten!

 • De Orkaan

  tja… op onze site lezen we inderdaad we eens dingen… er is overigens wel degelijk moderatie en beleid.

 • Hallo Elly ik lees net jullie verhaal omdat ik op zoek ben naar info over de echte “orkaan”
  Mijn naam is Ida Onrust ik woonde in Zaandam op de Tiskeweg 1 en mijn vriend Bart woonde op nummer 3!
  Hij emigreerde 38 jaar geleden met hele gezin naar Australie .Hij woont in Perth! Ik ben dr geweest. in Augustus en november.Heel verhaal, maar ik ben benieuwd of jullie daar nu ook zijn en hoe het gaat met de orkaan!
  Ik hoop wat te horen van jullie! Heel veel sterkte daar! Ik woon in Amsterdam en kan voorlopig niet naar Bart komen.Eerst maar afwachten hoe dit gaat ! Ik voel met jullie mee!hartrlijkd
  Groeten uit Nederland! Ida onrust

 • Hoop wat te horen van je Elly ! Succes en sterkte met de orkaan!

 • Elly Spillekom

  Hi Ida je een e-mail gestuurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *