Zandzakken voor Shell

Zandzakken. En niet zo weinig ook. Langs de Thorbeckeweg (N516) in Zaandam, op een inmiddels leeg-gekapte plek aan de rand van het Vijfhoekpark moet een nieuw Shell tankstation komen. Het terrein wordt bouwrijp gemaakt.

Als de tunnel onder de Wibautstraat wordt aangelegd verhuist de Shell naar deze plek.

Eind volgend jaar / begin 2024 zal het nieuwe tankstation daar gebouwd worden, het oude tankstation op de hoek Thorbeckeweg-Wibautstraat wordt in 2024 gesloopt.

Omdat de Westkolkdijk wordt afgesloten verdwijnt daar het Esso-tankstation. Dat word ‘uitgekocht’. Shell wordt ‘gecompenseerd’ voor de gedwongen verhuizing. Er is nog een derde tankstation, aan de overzijde van de nieuwe plek voor Shell ligt het tankstation van Kok.

De nieuwe plek voor Shell zou ook wel eens een ‘oude’ plek kunnen zijn. Op een foto van ruim 40 jaar geleden is op deze plek al een tankstation te zien op de foto van het Gemeentearchief:

“Het trace voor de Dr. J.M. den Uijlweg en brug (opening 1990) over de Voorzaan. Rechts onder de wijk Poelenburg. De weg rechts is de P. Jelles Troelstralaan, die uitkomt op de Wibautstraat. Boven het Ponteiland en aan de overkant van de Zaan de Havenbuurt en het complex van Bruynzeel”

Het zou om onderstaand Shell-station kunnen gaan (van Garage Zwart) maar geheel zeker zijn we daar niet van, het adres Thorbeckeweg 1 ligt volgens het Kadaster aan de noordzijde van de weg (waar nu het tankstation van Kok is) maar op de foto uit 1980 is daar nog niks te zien. Het adres van het huidige tankstation is Thorbeckeweg 2.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • M Wolkers

  Want er zijn niet genoeg tankstations…..idioot gedoe om oude te vervangen. Beter extra post van andere noodhulp zaken neer kunnen zetten….

 • Jaap Meeuwsen

  Dat het oude tankstation vervangen gaat worden is niet de keuze van Shell.
  Verplaatsen en bomenkap is helemaal het gevolg van de reorganisatie van de kruising daar.

 • Monique Zonneveld

  Ja klopt volgens mij. Vroeger zat daar een soort dependance van shellstation. Een klein stukje grond daar en aan de overkant was al van Shell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *