Zondagavond – 3 december – rond 19.45 uur zagen bewoners een zeehond op de Vaartdijk in Assendelft. Zij belden meteen met de politie en Zeehondencentrum Pieterburen.

Zowel de politie als de dierenambulance van Dierenzorg Zaanstreek kwamen meteen naar Assendelft. De zeehond lag rustig langs de kant van de weg om zich heen te kijken. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat de zeehond veilig op de kant bleef.

Er werd contact opgenomen met de dierenambulance van Kennemerland. Daar hebben ruim 20 medewerkers een speciale training gehad ‘hoe om te gaan met zeehonden’. De dierenambulance van Kennemerland kwam korte tijd later. Zij hadden een bak meegenomen voor de zeehond, waarin deze veilig vervoerd kon worden.

Tekst gaat door onder het filmpje:

De medewerkers van de dierenambulance maakten zelf ook een filmpje en deelden deze met Zeehondencentrum Pieterburen. Na overleg is besloten dat de zeehond nog dezelfde avond uitgezet kon worden bij Wijk aan Zee. Het dier wordt eerst gemerkt voordat deze weer de zee in mag. Mocht de zeehond weer ergens opduiken, dan is deze voor Pieterburen herkenbaar aan het merkteken.

Volgens verschillende social media pagina’s zou de zeehond al eerder gezien zijn in de Zaan. Volgens de medewerkers van de dierenambulance zou hij mogelijk ook al in de Purmerringvaart in Purmerend gezien zijn.

Hopelijk is de zeehond weer snel terug bij zijn vriendjes in de zee.

Bijdrage door Michel Schermer