Zeker 30 Monumentale Zaanse bomen

Westzaan heeft er zes, Zaandam vijf en Assendelft niet één. Zaandijk en Krommenie hebben de oudsten. Bomen dus. Geen gewone bomen, maar Monumentale Bomen!

In de hele Zaanstreek staan er minstens 30, bomen van minstens 80 oud. Sinds dit weekend zijn ze online te vinden op de website Monumentalebomen.nl, met een kaartje waarop alle monumentale bomen te vinden zijn.

De Hollandse linde (linksonder) en de witte paardenkastanje (rechtsonder) in de tuin van de Doopsgezinde Vermaning aan de Noorderhoofdstraat horen tot de oudste Zaanse bomen. Ze zijn tussen 1810 en 1820 geplant. In Krommenie staan nog drie oude bomen, in Krommeniedijk staat er eentje.

bomen vermaning krommenie

Een andere 200-jarige, een bruine beuk, staat in Zaandijk op de begraafplaats (onder). Op die plek staan nog meer oude bomen, onze eigen bomen-medewerkster Monique Zonneveld schreef daar afgelopen zondag nog over. In de buurt van het Weefhuis in Zaandijk staan nog drie oudjes: een zwarte moerbei, een zomereik en een grauwe abeel. Die laatste is ook 150 jaar oud. (In Koog staan geen oude bomen.)

beuk zaandijk

Westzaan heeft zes oude bomen, waaronder de fameuze treurbeuk op de begraafplaats maar ook een zwarte moerbei in de Kerkbuurt die zo’n 135 jaar oud is.

Er zijn er vijf in Zaandam, waaronder een 90-jarige moerascipres in de tuin van Westzijde 86 en een bruine beuk van 135 jaar op de begraafplaats aan de Zuiddijk.

Oostzaan heeft een zilveresdoorn aan het Zuidereinde van 95 jaar oud een een groepje eiken en esdoorns in de Kerkbuurt.

In Wormer staat twee monumentale bomen, waaronder een 100-jarige prieëliep, bij de school aan de Dorpsstraat.

In Jisp zijn er vier, waaronder een bruine beuk van 165 jaar oud en een linde die bijna net zo oud is; in Wijdewormer staat twee 100-jarigen en een groep van vier lindes en twee essen (allemaal aan de Noorderweg).

De foto komen van de Monumentale Bomen website, en zijn gemaakt door Loek Vlaanderen (Westzaan, Krommenie) en de Bomenstichting (Zaandijk).

Hieronder nog een keer de Westzaanse treurbeuk, omdat we hem zo mooi vinden…

treurbeuk

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Volgens dit beleidsplan had Zaanstad alleen al 1.556 (!) monumentale bomen (peiljaar 2009): https://zaanstad.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1054630/type=pdf/Gemeenteblad_59__Bomenbeleidsplan.pdf#search=“bomen monumentaal”

 • De Orkaan

  Dit grens was hier 80 jaar oud, en bij die 30 zitten ook een paar groepjes. En de ‘gevelde’ bomen zijn niet meegeteld. Maar dan nog is het verschil indrukwekkend. Je kan je aanmelden op de site en andere ‘oudjes’ melden.

 • Els Lips

  Haaldersbroek heeft ook nog monumentale bomen ouder dan 80 jaar…

 • Kijk eens in het Wilhelminapark Wormerveer veel bomen van 117jaar en ouder. Linde iep beuk plataan vleugelnoot moerbei zwarteberk ongeveer 135-140 jaar oud.

 • Ton

  aan de roodbladige beuk in krommenie aan de zuiderhoofdstraat 65 (voor huisnummer 70) is deze week moedwillig schade toegebracht. Er is een deel van de schors over zeker 25 bij 25 cm weggehakt. Het zit te laag om te denken aan verkeers of parkeerschade. Heb de politie en groenvoorzieningen hier over ingelicht.

 • Ik heb een eigen Boom als eikeltje geplant dat ik 14 jaar was, ik heb dat eikeltje als tiener tijdens een boswandeling in de Bossen bij Soest gevonden , het was toen een eikeltje met twee sprietjes met vier blaadjes met worteltjes er onder uit . deze opgekweekt ,hij is nu ongeveer tot de vierde etage van een huis dus echt enorm in de 40 plus jaar gegroeid , en ik ben nu 56 jaar (van 23 april 1963 ). deze boom staat nergens bekend of geregistreerd omdat hij van mij persoonlijk is.
  Als u hem wil bekijken hij staat in Wormer

 • Jaap Meeuwsen

  Bij de Lindenboomschool in Koog aan de Zaan stonden volgens mij ook nog een paar zeer monumentale bomen, leeftijd mij niet bekend, maar die zijn helaas het slachtoffer geworden van AH Vos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *