ZNSTD niet verantwoordelijk voor veiligheid werk Brandaris

Vorige week schreven we dat Visser & Smit Hanab de werkzaamheden voor Warmtenet Zaanstad voorlopig staakt.

Dit gebeurde nadat er vanaf de Brandaris een plastic opslagbox naar beneden was gegooid, die pal naast een medewerker van de uitvoerder terechtkwam.

Al in het laatste kwartaal van dit jaar zouden de flats van warmte moeten worden voorzien via de (omstreden) biomassacentrale die op dit moment gebouwd wordt tussen het sportveld van het Pascal College en de Gouw.

Wij stelden vragen aan zowel wethouder Hans Krieger (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en milieu) als aan burgemeester Hamming (Openbare Orde en Veiligheid en Handhaving):

  1. Neemt de gemeente maatregelen om de veiligheid van de medewerkers van Warmtenet Zaanstad (en haar aannemers) te borgen?
  2. Zo ja, welke maatregelen worden er getroffen en op welke termijn?
  3. Zo nee, waarom niet?
  4. Loopt de geplande warmtelevering in het vierde kwartaal nu gevaar?

Daarop kregen we geen antwoord.

Wel ontvingen we een mail van de omgevingsmanager van Warmtenet Zaanstad BV*. De vragen waren naar haar doorgestuurd en zij wist te melden dat de gemeente geen veiligheidsmaatregelen neemt:

‘Wel zijn wij in overleg met de gemeente Zaanstad om in het geval van nieuwe incidenten direct met de gemeente te kunnen schakelen.’

Warmtenet BV zal zelf een vangnet boven het werk op gaan hangen, ook komt er ‘manbewaking’ en camera’s.

Verder is de vertraging beperkt doordat het bedrijf de volgorde van de werkzaamheden heeft aangepast, waardoor ze ervan uitgaan dat de planning van levering in het vierde kwartaal gehaald zal worden.

De Orkaan

* De gemeente is, samen met de provincie via het Participatiefonds Duurzame Energie Noord Holland (PDENH), en Alliander DGO (tegenwoordig heet dat Firan, omdat de naam te veel leek op die van netbeheerder Liander) aandeelhouder van Warmtenet BV.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *