Het is weer tijd voor de jaarlijkse veranderingen in zorgpremie. Uiterlijk maandag 13 november om middernacht maken de zorgverzekeraars alle nieuwe premies voor 2024 bekend. Veel verzekerden houden hun hart vast, want de voorspellingen gaan uit van forse prijsstijgingen.

Vorige maand schreven we dat er bijna 2000 zorgpremie-wanbetalers in Zaanstad zijn. In Wormerland en Oostzaan ligt dat een stuk lager. De verwachtingen voor het komende jaar zijn geen goed nieuws voor de inwoners van de Zaanstreek.

De Miljoenennota voorspelde dat de zorgpremie komend jaar met bijna € 12,00 per maand zou gaan stijgen ten opzichte van 2023. Naast de stijging van de premie voorspelde de Miljoenennota ook een daling van de zorgtoeslag in hetzelfde jaar. De zorgtoeslag werd in 2023 nog extra verhoogd tot een maximumbedrag van € 154,00 per maand voor alleenstaanden en € 243,00 per maand voor gezinnen. De tijdelijke verhoging vervalt in het nieuwe jaar, waardoor sommige mensen minder zorgtoeslag zullen ontvangen.

De stijging van de zorgpremie in 2024 wordt veroorzaakt door toenemende zorgkosten, inflatie en de stijgende zorgvraag. Een belangrijke reden voor de toenemende zorgkosten zijn de hogere lonen voor zorgmedewerkers. Daarnaast groeit de vergrijzing en het aantal (chronisch) zieken, wat een grotere vraag naar zorg(personeel) tot gevolg heeft. Toch lijkt de stijging over het algemeen iets lager te liggen dan voorspeld. De vier grote verzekeraars hebben hun premies bekend gemaakt. De premies voor de (meest gekozen) basisverzekering worden bij deze verzekeraars het komende jaar € 5,00 tot € 9,00 hoger.

Zorgpremie 2024 (basis en aanvullend) bij Zilveren Kruis

Vanaf vandaag kun je alle zorgverzekeringen vergelijken. Dat kan op verschillende websites, waaronder www.zorgkiezer.nl. Het is tot uiterlijk 31 december mogelijk om je huidige zorgverzekering aan te passen of over te stappen naar een andere verzekeraar.

Tekst: De Orkaan Redactie, Bron: Zorgwijzer, Independer, eerder nieuws op De Orkaan.