Zuideinde Koog: van tanken naar wonen

Op de plek aan het Zuideinde 110 in Koog aan de Zaan waar nu nog het tankstation van Total Vos is, moeten zo’n 20 woningen komen. De huur is per 1 januari 2024 opgezegd. De eigenaar van het perceel wil het tankstation slopen en woningen laten bouwen.

Op de impressies is te zien dat het om zo’n vijf rijtjeswoningen gaat en een appartementengebouw dat uit twee delen bestaat. Voor passanten is ook goed nieuws: er komt een toegankelijk doorkijkje naar de Zaan.

De nieuwbouw komt naast de tot woningen getransformeerde Honig-fabriek (‘De Bij’) waar nu nog gebouwd wordt. Parkeren is nog een dingetje. In het nieuwe plan moet het parkeren op het terrein zelf worden opgelost: 17 parkeerplaatsen waarvan 7 voor bezoekers. Op de tekeningen is te zien dat in appartementencomplexen een parkeergarage is gepland. Ook moeten er 44 parkeerplaatsen voor fietsen op het terrein komen.

Op de locatie is in 1997/1998 een bodemsanering geweest, Zaanstad: “Het is niet bekend of deze sanering voldoende is voor de toekomstige functie wonen. Daarom is een historisch en verkennend bodemonderzoek nodig.”

In de gemeenteraad ontspon zich een discussie over sociale woningbouw, in Zaanstad is 30 procent sociale huur verplicht bij projecten van meer dan 20 woningen. De SP wilde toch zes sociale huurappartementen in het plan maar kreeg daarvoor geen steun van andere partijen. Speculatie wordt tegengegaan door een zelfbewoningsplicht voor minimaal twee jaar.

Lees ook:

Het tankstation nu (Google Streetview)
Dwarsdoorsnede: maximale hoogte wordt 13 meter.
Doorkijkje vanaf Bloemstraat
Impressie van hoe het moet worden.
Tankstation Vos rond 1990. Foto: Han de Groot / Noord-Hollands Dagblad Krantencollectie (Gemeentearchief Zaanstad)
Tankstation Vos in 2005. Foto: Wim Jong (Gemeentearchief Zaanstad)
Deel dit artikel:

9 reacties

 • Rinke Timmerman

  Tja, er is woningnood en zoals ik begrijp zullen het geen goedkope woningen worden, maar wel weer een tankstation in de stad dat verdwijnt, waardoor ouderen en jongeren op de brommer weer verder moeten voor hun tankje brandstof. Zelf vind ik het ook rot makkelijk en de prijzen zijn aangenaam.

  • kans is aanwezig dat het weer een stenen bonk/ wolkenkrabber à la wat er naast station Zaandam Kogerveld uit de grond is gestampt. Was er ingeschreven voor een echte woning maar toen ik de prijslijst zag acuut uitgeschreven en na 46 jaar mijn geboortegrond verlaten.

 • hans van rheenen

  Een doorkijkje naar de Zaan is niet hetzelfde als toegankelijk gemaakt voor passanten … toch?

 • Anna de Groot (SP)

  In de Uitvoeringsagenda Wonen 2019-2024 staat: ” Projecten 20 – 100 woningen: minimaal 30% sociale huur als uitgangspunt; afwijking mogelijk op basis van beredeneerd maatwerk. Het gaat dus om woningprojecten vanaf 20 woningen. Daarvan moet 30% sociale huur zijn, tenzij er sprake is van beredeneerd maatwerk. Dat beredeneerde maatwerk ontbrak in het raadsvoorstel. Het coalitieakkoord van de coalitie die er sedert 2022 zit, belooft de inwoners van Zaanstad 30% sociale huurwoningen. Het is niet anders.

 • Kick van der Horst

  Jammer dat er weer een neringdoende uit Oud Koog verdwijnt. Met de vraag waar nu het dichtstbijzijnde tankstation is. Die op de Paltrokstraat zal er ook niet lang meer blijven met de woningbouwplannen eromheen, denk k.

  Ben wel benieuwd naar de tekeningen. Ik zie fantasieloze vierkanten, maar ik hoop dat het mee gaat vallen. Sociale woningbouw zal het niet worden vrees ik.
  En ik vraag me af hoe het met de bodem zit. Iets met saneren. Ik zie geen tuintjes bij de huizen ingetekend, alleen een soort plantsoentje…

 • Mariska De Groot

  ik vind het echt te vreselijk hoe alles word vol gebouwd. we hebben niet te kort woningen maar te veel mensen en dat zullen we vast nog veel meer worden met de geweldige burgemeester die we hebben in Zaanstad. ik kan nog wel even door gaan met alle dingen die op het moment spelen alle regels en bang makerij maar laat ik het maar niet doen

 • Suzanne Serton

  Fijn dat er extra woningen worden gebouwd op een plek waar dat geen extra groen kost. Maar goed. Zeker aan de Zaan zou gebouwd moeten worden op een manier die Zaanstad aantrekkelijker maakt. Weer een blokkendoos met een grote, hele lelijke, saaie stenen zijgevel voegt niets toe aan ons straatbeeld. Ik hoop dat het ontwerp nog aangepast wordt.

  • Kick van der Horst

   Ramen aan de straatkant geven sociale veiligheid. Zeker op straatniveau. Licht en zicht. Als het tenminste de woonkamers zijn ( en niet de keuken of de logeerkamer) en de bewoners de gordijnen niet potdicht trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *