Zwarte Piet = racisme (’t wegdek bekladden = vandalisme)

Door de stad heen hebben activisten het nodig gevonden om met verf en kwast hun boodschap rond te kalken. En, jongens en meisjes, dat is dus niet de manier.

Niemand zal je tekst lezen en daardoor zijn standpunt veranderen. Waar je ook staat in de discussie rond Zwarte Piet, van elkaar en van andermans eigendom blijf je af.

Daarom, voor alle zekerheid maar even wat tips:

Ook als je het oneens bent met elkaar, kan je openstaan voor de mening van een ander. Probeer niet te overtuigen, maar luister en leef je in. Hou niet vast aan ‘jouw absolute waarheid’, als die in het midden kan liggen. Blijf bij het onderwerp en sleep niet alles er aan de haren bij. Speel niet op de persoon, maar op de inhoud. Houd de inhoud van de onderbuik, de oneliners en het populistisch gewauwel binnen, en breng je argumenten onderbouwd en met respect. Kritisch is niet hetzelfde als bruut. Poets je tanden en eet meer fruit.

Ps. Nog een tip.. zo moet het dus niet:

Foto: Edwin Kleiss

In Kogerveld werd een leus overgeschilderd.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • G.Marjew

  Tja, dit soort uitingen geeft meestal niet het gewenste resultaat; integendeel. Maar misschien is het daar juist wel om te doen?

 • Peter Blokker

  en zoals de orkaan in het artikel vermeld “niemand zal je tekst lezen” dachten ze laten we er een foto van maken en die bij dat artikel te zetten zodat WEL een hoop mensen hem lezen, want dat niemand hem leest kan natuurlijk niet.

  • Bart

   “Niemand zal je tekst lezen en daardoor zijn standpunt veranderen.”

   Wel de hele zin pakken, want dat bedoelt de orkaan. Door dit te lezen ga je je mening niet bijstellen.

 • Erik Esteie

  Ik ben geen fan van dit soort graffiti en in mijn ogen werkt dit alleen maar contra productief…

  Vlak naast deze brug zit een graffiti vrijplaats en daar kan je doen wat je wil wat betreft het maken van een punt

  Ik snap het punt en sta er ook achter maar dit roept alleen maar weerstand op en dat is zo jammer…

 • hans van loo

  Gekken en dwazen…..

 • paul

  Misschien kunnen de anti-zwarte piet activisten hier ook afstand van nemen. Bijvoorbeeld door het te verwijderen?

 • Egbert Visser

  Vandaag ook een stukje in het NHD met notabene een foto van een van deze onverlaten !
  Ik zou zeggen oppakken die gasten, ze een dikke bekeuring geven en ze de schoonmaakkosten laten betalen.

 • Fred Henneke

  Vanmorgen werd het nieuws bekend dat burgemeester Hamming een “off the record” gesprek had met Michael van Zeijl, één van de voorvechters van akties tegen Zwarte Piet, spokesman van de obscure beweging De Grauwe Eeuw en eerder veroordeeld voor het bedreigen van Sinterklaas tijdens de intocht waardoor “kindertjes onder de bloedspatters en botsplinters” zouden komen te zitten. Met een baseball cap met de tekst “Sinterklaas Sniper” maakte dit het plaatje compleet. Ik begin me kapot te schamen voor dit land, de mogelijkheden en podia die het biedt aan dit soort sujetten en de fluwelen handschoen waarmee we met iedere mening (moeten) omgaan. Anti- en pro-demonstraties, detectiepoortjes, beveiliging, extreem rechtse groeperingen die de intocht willen “begeleiden”; het houdt niet op, niet vanzelf. Ik huil me vannacht wel weer in slaap, daarna hopelijk dromend van die goede oude tijd, toen er nog respect was voor de Sint, het feest nog niet kapot gemaakt werd door activisten en Zwarte Piet de alom geprezen en gerespecteerde kindervriend was.

 • J den Adel

  Waarom heeft de heer Hamming zijn vinger opgestoken voor de in tocht van Sinterklaas,niet voor de Zaankanters?

  • Erik Esteie

   Ik denk omdat Meneer Hamming zichzelf op de kaart wil zetten en niemand wilde de Sinterklaas intocht van 2018 organiseren?

   Ik denk verder dat Meneer Hamming behoorlijk conservatief is en dat…

   En hier stop ik maar even omdat het niks met Sinterklaas van doen heeft

 • Paladijn

  Wanneer staat er eens iemand op met ruggengraat en stoppen we met het geitenwollen sokkengebrabbel. Dat aanpakken met fluwelen handschoentjes en al dat tot niets toe leidende gepraat moet eens afgelopen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *