Rekening van € 2.915 voor ‘Zaankanters Tegen Racisme’

Voor de acties in Zaandam, Westzaan, Wormerveer, Krommenie en Assendelft kan de actiegroep Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) een schoonmaakrekening van € 2.915 tegemoet zien.

De actievoerders schilderden leuzen als ‘Zwarte Piet is Racisme’, ‘Zaanstad Schaam je Rot’ en “Jan Hamming Schaam je Rot’ op diverse plekken in de Zaanstreek. De schoonmaakkosten bedragen dus bijna € 3.000.

Dat blijkt uit antwoorden op technische vragen van POV, DZ, PVV en VVD.

Volgens Zaanstad is er latexverf op waterbasis gebruikt, die spoelt ook door de regen weg maar Zaanstad wil daar niet altijd op wachten en laat het door een schoonmaakbedrijf en het graffititeam verwijderden. Zaanstad:

“In het weekend is er een aannemer ingezet voor het verwijderen van de uitingen in het (stads)centrum en de kerk in Westzaan. De kosten hiervoor bedragen in totaal €2115 voor een dagdeel (vier uur) inzet per locatie.

Op maandag zijn de uitingen in de rest van de stad verwijderd door het gemeentelijke graffititeam. De kosten waarmee wordt gerekend (inzet personeel en tractie) bedraagt €100 per uur, waarbij er een inzet is geweest van acht uur. In totaal komen de kosten uit op €2915.”

Met ‘stad’ wordt waarschijnlijk ‘gemeente’ bedoeld want ook in Wormerveer, Krommenie en Assendelft zijn leuzen aangebracht (en in Wormer, maar dat ligt niet in Zaanstad).

ZaTeRa meldde dit weekend trots op haar Instagram-account:

“Vannacht zijn we langs diverse plekken in de Zaanstreek geweest met dit stencil. Zaandam op de burcht, west Zaan, Wormer, Wormerveer, Krommenie en Assendelft hebben de leus ‘zwarte piet is racisme’ op de stoep gekregen. 

Het is schandalig dat er zoveel intochten zijn in de Zaanstreek die de racistische karikatuur van zwarte piet blijven neerzetten. Wij roepen dan ook iedereen op om mee te demonstreren op 12 en 19 november.”

#zwartepietisracisme #zatera #zaandam #westzaan#krommenie #wormer #wormerveer #assendelft

Worden de kosten op de daders verhaald wordt gevraagd.

“Indien bekend is wie de plegers zijn zullen de kosten op hen worden verhaald.”

Anoniem kan de actiegroep niet meer zijn. Dankzij Westzaner Jerry Jahn weten we in welke auto ze rijden. En op de plekken waar de leuzen zijn aangebracht, zijn ook vast camera’s aanwezig. De vraag is nu of die € 2.915 ook daadwerkelijk geïnd gaat worden.

Lees ook:

Deel dit artikel:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *