Vraagtekens bij Coffeeshop in Wormerveer

Twee weken geleden meldden we dat de derde coffeeshop in Zaanstad aan de Marktstraat 33 in Wormerveer komt. De shop zal geëxploiteerd worden door ‘Smokery BV’ en moet in augustus opengaan.

CDA Zaanstad bij monde van Nick Hendriks, vindt de locatie in het centrum van Wormerveer een ongelukkige keuze. Zij stellen daarom vragen aan de burgemeester. 

Onder meer zouden ze willen horen waarom er voor deze plek gekozen is. En hoe de beslissing tot stand kwam. Ook stelt Hendriks dat uit een enquête bleek dat bewoners geen shop in het centrum willen. Hoe rijmt dit met burgerparticipatie? En zou het niet op een bedrijventerrein kunnen? 

Verdere vragen gaan over de (late) informatievoorziening en het waarborgen van de veiligheid in ’t dorp. 

Lange voorgeschiedenis

Al in 2016 wordt Zaanstreek-Noord gepolst over een vierde coffeeshop: de meningen zijn verdeeld. In 2017 besluit B&W dat die vierde coffeeshop er niet komt. Maar in de loop van 2017 stapelen de problemen zich op bij coffeeshop Moonlight (in Zaandam) wat uiteindelijk tot sluiting leidt. De exploitant heeft een hele waslijst met vergrijpen op z’n naam staan. In 2018 wordt opnieuw het plan voor de coffeeshop in Noord gelanceerd, na de intrekking van de vergunning voor Moonlight. In 2019 stelt B&W dat een nieuwe coffeeshop alleen in Zaandam mag komen. Een motie in januari 2020 haalt dat onderuit, met steun van SP, ROSA, POV, DENK, GroenLinks, DZ, PvdD en D66 wordt die aangenomen: toch een coffeeshop in Noord. Begin 2021 lijkt dat plan te sneuvelen: volgens B&W is er geen geschikte plek; onder druk van de raad wordt opnieuw onderzoek gedaan, maar dan alleen in Assendelft en Wormerveer. Dat onderzoek maakt in 2022 duidelijk dat de coffeeshop in Noord toch door kan gaan (maar bij inwoners zijn gemengde gevoelens.) In mei 2022 werd de uiteindelijke loting (met hindernissen) uitgevoerd voor de notaris. 

De telefoonwinkel Phone Like Reparatie die in het pand op de Marktstraat zat, opent op 1 juni aan de Krommenieërweg 18 langs het Marktplein in het pand waar vroeger D-Reizen zat. De shop aan de Marktstraat opent naar alle waarschijnlijkheid in augustus.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Peter Bos

  De loting was indertijd behoorlijk knullig opgezet, waardoor de kans voor sommige gegadigden 10x zo groot was als voor anderen (zie mijn uitleg bij het artikel over de loting). Er was toen sprake dat sommige partijen naar de rechter wilden stappen om de uitslag aan te vechten. Is dat nog gebeurd?

 • Cath Boon

  Het is mij en velen met mij een raadsel hoe men heeft kunnen kiezen voor ong. de drukste straat in Wormerveer, naast een gezinswinkel de Action, daarnaast een kroeg, vele gezinnen en op rond de 210 meter afstand een hangplek voor jongeren en buurtcentrum, een speeltuin en een voetbal/korfbal kooi. En natuurlijk zal de overlast zich ook gaan verspreiden richting de Zaanweg en het Marktplein.

  Deze plek op de Marktstraat is een keus die niet verdedigbaar is. Tegen elke logica in. Geen parkeergelegenheid dus cruisen (is gebleken) en het is al een gevaarlijk weg voor fietsers en wandelaars. Ook wonen er veel kwetsbare ouderen, veel jonge gezinnen en een marktplein waar al overlast is… en dan ook nog proberen de bevolking buiten spel te zetten? Weer een typisch voorbeeld van een overheid die maling heeft aan zijn burgers. Keihard erdoorheen dreunen ook al is iedereen tegen.

  Waarom als het dan al moet niet op id het bedrijventerrein of doe het fijn bij de Groote Weiver (altijd een bolwerk vd linkse partijen) prima plek dus, en daar zit zelfs de doelgroep. Wat wil je nog meer. :0o Veel beter en geeft veel minder overlast.

  • Johan Prins

   Juist op een afgelegen plek krijg je diverse andere dealers en dat zie ik hier ook bij Rozenhof in Zaandam.
   Een coffeeshop op de Gedempte Gracht zou beter zijn en dan is er minder overlast.
   Sowieso 95% van de klanten nemen de wiet mee naar huis, maar als je gaat kiezen voor een afgelegen plek, dan gaat het juist fout en staan er ook auto’s waar je cocaine en zo kan kopen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *