Geklungel met loting voor coffeeshop in Noord (een verslag)

We starten de livestream op 11:45 minuten.

Notaris Marcel ten Brinke zit achter een tafel met naast zich drie beplakte koffiebussen. Een bus met een A, een bus met een B en een bus met een C. Naast hem staat een dame met een microfoon. Zij heet ons welkom: ‘Welkom bij de loting voor de coffeeshopvergunning voor Zaanstad-Noord.’ 

Dan introduceert ze de notaris. Hij is er klaar voor. Er zijn 466 mensen die de Zaan graag van wiet voorzien, daarvan worden er deze ochtend 20 uitgeloot. Notaris ten Brinke benadrukt ‘voor de goede orde’ dat door deze loting alleen de volgorde van behandeling bepaald zal worden.

screenshot livestream loting Zaanstad: de notaris wordt aangekondigd

Intussen blijven de drie koffiebussen de aandacht trekken. We vermoeden dat ze een geavanceerd lotingssysteem bevatten en kunnen niet wachten. 

En ja! Ten Brinke legt uit: bus A heeft slechts 5 lootjes: 0, 1, 2, 3 en 4. Zij bepalen het honderdtal. In bus B zitten de lotnummers 0 tot en met 9: dat worden de tientallen en in bus C zit een hindernisje… Daar zitten namelijk 0 t/m 99 in om een eindcijfer uit te trekken. Dit betekent in de praktijk dat er ontelbaar mogelijkheden zijn om hoger dan 466 te trekken. En dat doet notaris Marcel dan ook rijk.

screenshot livestream loting Zaanstad: het eerste ongeldige lot…

Al direct de eerste trekking levert 489 op. Terwijl hij de lootjes weer in de juiste koffiebus stopt stelt de notaris monter: ‘Dan ziet u direct wat er dan gebeurt’.

Als de tweede trekking weer een 4 als honderdtal oplevert verschijnt er kort wat wanhoop op het gezicht van de notabele: ‘Dat kan een lange sessie worden zo…’

screenshot livestream loting Zaanstad: ‘Kan een lange sessie worden’

Maar gelukkig levert deze trekking een zuivere bingo op! Het nummer 424 is gekoppeld aan de aanvraag met zaaknummer 6402083. De eerste kurken kunnen knallen! 

screenshot livestream loting Zaanstad: JAAAAAAAA! Bingo!

Als het volgende honderdtal een 3 oplevert kijkt de notaris opgelucht. Hij lijkt veilig. Daarna trekt hij een 8 uit bus B en… tsja… een erg hoog getal uit bus C. Even twijfelt hij, maar de notaris legt het foute nummer opzij en probeert het nog een keer. Nee. Weer te hoog. Nog een keer dan maar. Nee, mis. De notaris vindt het welletjes en stelt een schorsing voor. 

screenshot livestream loting Zaanstad: Een schorsing waarin koortsachtig gezocht wordt naar een werkbaar systeem (of de nooduitgang)

Komt notaris Marcel ten Brinke terug of is hij ‘em gepeerd? Na 5 nagelbijtend spannende minuten wachten hebben we weer beeld. We juichen. Koffiebussen A, B en C staan er nog en, ja, ook de notaris zit weer op z’n plek. 

Hij heeft een zeer slechte mededeling: alles voor de onderbreking wordt ongeldig verklaard. De mensen met zaaknummer 6402083 kunnen de kurk weer op de fles doen. Of misschien kan er nog een fles worden opgetrokken om het verdriet te verdrinken. Jizzer d’r bij en de scherpe kantjes verdwijnen. 

De oplossing is gezocht en gevonden in koffiebus C: ‘Uit bus C zijn de nodige loten gehaald om eigenlijk de loting nog wat duidelijker te maken.’ 

Daarna loopt het op rolletjes. Als een volleerd Bingo-meester diept de notaris 20 loten uit de koffiebussen. Het is fijn dat hij daarbij direct aan elk lotnummer een zaaknummer koppelt, want dat is de enige manier waarop het publiek kan checken of Zaanstad bij de juiste kandidaten aanklopt. De getrokken getallen en de lijsten waren voor de kijker niet te zien. 

Voor de 20 gelukkigen geldt nu dat de gemeente ze zal checken, doorlichten en dat ze een stapje dichterbij zijn gekomen bij het verkrijgen van de felbegeerde vergunning voor een coffeeshop in noord. Ooit. Misschien. 

Kijk hier de livestream terug vanaf 11:45 minuten:


Deel dit artikel:

15 reacties

 • J Kuiper

  Wat wordt bedoeld met jizzer erbij en de scherpe kantjes verdwijnen?

  • De Orkaan

   Een jizzer is the shit. Een blower, spilff een jontje…
   Wij hadden overigens geen hulpmiddelen nodig om bij het kijken van het lotingsfilmpje een onbeheersbare lachkick te krijgen.

   • Rens Kamminga

    Toch maar even opgezocht op internet. De uitleg die ik op verschillende site ontving waren nogal schokkend: Jizzer =

    One who ejaculates. 😱 🤣

  • Fred Blijestein

   Deze notaris maakt geen goede beurt. Onoplettendheid is iets wat een notaris niet mag hebben.
   Mocht ik ooit weer een notaris nodig hebben dan sla ik deze man over.

 • Erik Schouten

  Ja hoor 🤣 wel zuur voor het persoon schuilende achter zaaknummer 6402083. Het lot was al bepaald zeker

 • Edwin Kleiss

  Waarom niet gewoon 466 papiertjes en er eentje uittrekken?

  Dan is de kans om ingeloot te worden gelijk verdeeld. Op deze manier met de balletjes niet. Mensen met een nummer in de 400 hebben een grotere kans.

  Maar goed, ik ben ook geen notaris.

 • Peter Bos

  De eerste methode is volstrekt fout omdat de kans per deelnemer niet gelijk is. Er zijn 5000 mogelijke combinatie van A (0-4), B (0-9) en C (0-99): 5 x 10 x 100. Omdat er zowel in pot B als in pot C tientallen zitten kan een groot deel van de getallen op meerdere manieren gevormd worden. Het aantal mogelijkheden varieert per getal.
  De getallen 1 t/m 9 kunnen maar op één manier: A=0, B=0 en C=1..9.
  De kans dat lotnummers 1 t/m 9 in de prijzen vallen is dus 1/5000.
  De getallen 10 t/m 19 kunnen al op twee manieren: A=0, B=1 en C=1..9 of A=0, B=0 en C=10 t/m 19.
  De kans dat die lotnummers winnen is dus al twee keer zo groot (1:2500) als voor lotnummers 1 t/m 9.
  Het grootste geldige getal 466 kan op 10 manieren gevormd worden: A=3, B=7 en C=96 of A=3, B=8 en C=86 of A=3, B=9 en C=76 of A=4, B=0 en C=66 of A=4, B=1 en C=56 of A=4, B=2 en C=46 of A=4, B=3 en C=36 of A=4, B=4 en C=26 of A=4, B=5 en C=16 of A=4, B=6 en C=6.
  Ook 408 andere getallen kunnen op 10 manieren gevormd worden. Die getallen hebben dus allemaal een 10 keer grotere kans (1:500) dan 1 t/m 9.

  Van de 5000 combinaties zijn er 781 ongeldig (0 en alles boven 466), zo’n 15%.

  Als pot C ook alleen 0 t/m 9 bevat, is de kans wel gelijk voor elk getal (1:500). Bovendien is de kans op een ongeldige waarde ook kleiner, zo’n 7%.

  • Peter Bos

   De notaris heeft mazzel gehad dat alle 20 (eigenlijk 21, want 320 werd tweemaal getrokken) trekkingen een getal tussen 1 en 466 opleverden. Met in bus C alleen nog 0 t/m 9, is er een kans van 7% per trekking op 0 of een getal groter dan 466. De kans dat 21 trekkingen achter elkaar allemaal een geldige waarde opleveren is dan 93% tot de macht 21, ongeveer 23%.

 • Thijs van Oostveen

  Aangezien er na de break geen loten meer getrokken werden boven de 466, kun je de conclusie trekken dat men de cijfers 7,8 en 9 uit pot C verwijderd heeft. Dat lijkt mij ook niet helemaal eerlijk t.o.v. alle loten met het laatste cijfer 7,8 of 9. Die zijn dus kansloos.

  • Peter Bos

   Nee, die getallen zaten er nog in. Kijk het filmpje maar na. Het was dan trouwens logischer geest om 7, 8 en 9 uit bak B te verwijderen. Ik houd het er vooralsnog op dat de notaris gewoon mazzel heeft gehad dat alles geldig was.
   Het was beter geweest als de notaris had laten zien welke cijfers in elk van de bussen zat. Dan was alles transparant geweest.

 • klaas heidema

  trekking moet over de notaris en gemeente moeten zich doodschamen wat een farce…diverse mensen gaan een rechtzaak aanspannen tegen de notaris en de gemeente Zaanstad

 • Anja ten Hoope

  Heel vermakelijk in ieder geval.

 • Tom van Schoorl

  Een indrukwekkende tombola! Inspiratie genoeg voor een gezellige buurt-bingo. Enfin, menselijk natuurlijk, ik schat in dat de notaris er zelf het hardste om kan lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *