In Canada, Uruguay en Zuid-Afrika is cannabis volledig legaal, maar Nederlandse coffeeshophouders hebben nog te maken met het zogenoemde gedoogbeleid. Zaanstad is een van de tien Nederlandse gemeenten waar geselecteerde telers onder bepaalde voorwaarden legaal cannabis mogen telen en leveren aan coffeeshops. Bovendien is één van de tien geselecteerde telers Zaans en is één van de Zaanse coffeeshophouders betrokken bij een andere ‘legale’ kweker.

Eigenlijk had de proef al in 2021 moeten starten. Maar dat is inmiddels al drie jaar uitgestel. Hoe gaat het eigenlijk met de wietproef?

In 2019 ging de Tweede Kamer akkoord met een experiment voor de ‘gesloten coffeeshopketen’. Dat betekent dat niet alleen de coffeeshop zelf ‘gedoogd’ wordt maar dat ook de levering aan de coffeeshop gelegaliseerd wordt. Nu handelt een coffeeshop in feite altijd met ‘criminelen’ om aan wiet te komen.

De proef begint op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 en duurt vier jaar. Daarna wordt geëvalueerd of het experiment een effectieve en haalbare oplossing biedt voor de problemen met illegale teelt en handel van cannabis. Op basis van de resultaten beslist de overheid of en hoe de bevoorrading van coffeeshops gereguleerd zal worden.

Zaanse legale teelt

Eén van de tien geselecteerde telers voor het wiet-experiment is Linsboer BV (The Plug). Het bedrijf is gevestigd aan het Jozuapad in Zaandam (Asian Fusion Restaurant Zaanse Molen). Naast drie coffeeshops in Amsterdam, heeft Linsboer onlangs een cannabisclub (Spaanse coffeeshop) geopend in Barcelona. Ook hebben ze winkels in het Verenigd Koninkrijk waar ze alleen (wiet)accessoires verkopen, geen echte wiet. Bovendien zijn ze bezig met het verkopen van legale wiet in Los Angeles.

Smokery BV, de uitbater van de nieuwe coffeeshop aan de Marktstraat in Wormerveer, is ook geselecteerd als één van de tien legale kwekers die volgend jaar van start kunnen.

Hoe is het nu geregeld?

Coffeeshops in Nederland mogen wiet verkopen, maar mogen het niet legaal inkopen. Ze moeten hun wiet, hasj of andere cannabisproducten vanuit het illegale circuit kopen. Bovendien is er een maximumlimiet van 500 gram voor de hoeveelheid wiet die een coffeeshop mag hebben. Daarom moeten ze regelmatig hun voorraad aanvullen vanuit een geheime locatie, waar vaak de rest van hun voorraad is opgeslagen. Jan Hamming gaf in 2019 zijn visie op het huidige wietbeleid:

“Verkoop van cannabis via de voordeur mag nu wel, maar de inkoop via de achterdeur is illegaal. Dat is een onwenselijke situatie die veel criminaliteit in de hand werkt. Het is daarom goed dat deze landelijke pilot wordt opgestart.”

Foto: illegaal geteelde cannabis (alle Nederlandse cannabis is illegaal).