De derde coffeeshop in Zaanstad komt er, maar die komt niet in Wormerveer, Assendelft of Krommenie.

Er zijn in Wormerveer en Assendelft plekken genoeg, en de raad nam een motie aan waarin om een coffeeshop in Noord werd gevraagd, maar volgens B&W gaat het toch niet lukken.

Er zijn talrijke bezwaren. Zo zou het experiment met ‘legale wiet’ in gevaar komen omdat daar alle coffeeshops aan mee moeten doen en de derde waarschijnlijk nog niet in bedrijf is in het derde kwartaal van 2021 als het experiment begint.

Ook moet er een draagvlakonderzoek komen dat ’tijd en capaciteit’ kost (minstens zes maanden en maximaal € 20.000) en vreest Zaanstad dat ondernemers die in Zaandam dan geen coffeeshop mogen beginnen een rechtszaak aan gaan spannen.

Ook is het niet handig als het horecateam van de politie in Zaanstad-Noord moet gaan controleren, “dit team is het meest in Zaandam aanwezig”.


Morgenavond – 7 januari – staat het onderwerp op de agenda van het Zaanstad Beraad. Live mee te kijken.


Maar plekken zijn er genoeg. In Wormerveer zijn 15 mogelijke plekken, in Assendelft zijn 18 opties (één in Saendelft). In Krommenie zijn geen plekken waar een coffeeshop zou mogen.

De derde vergunning viel vrij nadat coffeeshop Moonlight in Zaandam inn 2018 gesloten werd op last van de gemeente

Vanwege de proef met legale wiet moet het dus in de komende maanden duidelijk worden waar de derde coffeeshop in Zaandam komt en wie deze gaat exploiteren.

Dossier: Coffeeshop in Zaanstad-Noord.