Coffeeshop Moonlight in de Czarinastraat in Zaandam blijft dicht. Dat besliste de Raad van State vandaag.

Exploitant Erdogan Mayda had om (tijdelijke) openstelling gevraagd omdat er nog een hoger beroep tegen de sluitingsmaatregel loopt.

De rechter ging daar niet in mee. Zaanstad had alle gelijk van de wereld om de zaak te sluiten.

Volgens de exploitant maakt hij goede kans om het hoger beroep te winnen omdat het best meevalt met zijn ‘slecht levensgedrag’ en dat het begrip bovendien ‘rechtsonzeker’ is.

De voorzieningenrechter van de Raad van State maakt gehakt van die redenering, volgens de rechtbank heeft Zaanstad alle reden om aan te nemen van de exploitant van slecht gedrag is. Sterker nog, omdat dat argument pas nu voor het eerst wordt aangevoerd, vraagt de rechtbank zich af of het wel gebruikt kan worden in hoger beroep.

Volgens Mayda is hij geen dader maar slachtoffer omdat hij zonder opzet een vervalste vergunning voor zijn tweede coffeeshop (Green Heaven) wilde gebruiken, hij zou zijn opgelicht door zijn adviseur. Het vonnis spreek echter van “een dusdanige hoeveelheid feiten en incidenten van ernstige aard” dat sluiting gerechtvaardigd was, en ook nog eens van “openbare orde incidenten en overtredingen van de APV.”


Lees ook: Waslijst incidenten bij Moonlight: coffeeshop terecht dicht


Het vonnis betekent dat er geen voorlopige heropening mogelijk is tot de uitspraak in hoger beroep. Dan zou – in theorie – de zaak weer open kunnen als Zaanstad in het ongelijk wordt gesteld. Niet alleen lijkt die kans klein, bovendien zou de huur van de coffeeshop door de eigenaar opgezegd zijn. En dat zou kunnen betekenen dat er een andere exploitant kan komen.