Zaanse coffeeshops in beeld

Drie coffeeshops heeft Zaanstad. En dankzij een uitgebreid onderzoek van het Financieele Dagblad en onderzoekers van Investico weten we nu meer over de bedrijven en hun eigenaren.

De klacht van coffeeshop-houders dat ze bijvoorbeeld zo moeilijk een hypotheek krijgen gaat niet op. Headlines heeft een hypotheek van de Rabobank, Moonlight van de Volksbank.

Het Financieele Dagblad onderzocht de banden tussen 570 coffeeshops en de bovenwereld. De vier grootbanken Rabo, ING, ABN Amro en Volksbank (SNS, Regiobank, ASN) “hebben 171 wietwinkels in onderpand voor €1,1 miljard aan hypotheekleningen aan huisbazen van cannabisshops.”

Veel coffeeshops maken deel uit van een netwerk met meerdere zaken. Dat geldt niet voor de Zaanse coffeeshops. In Amsterdam zijn nogal wat coffeeshops gevestigd in panden van woningbouwcorporaties of van de gemeente, ook dat komt in de Zaanstreek niet voor.

De Zaanse oogst

  • The Squad (Parkstraat 8, Zaandam). Wordt uitgebaat door Jeroen (1970) en Michel Ostmann (1966) die ook het pand in eigendom hebben. De Rabobank gaf in 1999 en 2000 een hypotheek.
  • Headlines (Rozengracht 90, Zaandam) heeft als uitbater/pandeigenaren Ismail (1984) en Özgür Koç (1982). Er rust geen hypotheek op het pand.
  • Moonlight (Czarinastraat 34 in Zaandam) wordt geëxploiteerd door Erdogan Mayda (1958) terwijl het pand van Özcan Koca (1967) is. De hypotheek is van staatsbank de Volksbank (2000 en 2003).

Er is overigens nog een vierde (gesloten) coffeeshop, Green Heaven tegenover Moonlight. Dat pand werd ruim een jaar geleden gesloten voordat het goed en wel open was. Tegen de eigenaar (van Moonlight) heeft de gemeente een aanklacht ingediend wegens valsheid in geschrifte omdat hij de vergunning zou hebben vervalst.

Voor het FD moet je betalen of registreren, in dat laatste geval kan je 5 gratis artikelen per maand lezen.

Lees hier meer over Zaanse coffeeshops.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *