Merel Kan: esta loco  

Gisterochtend opende in Wormerveer de derde coffeeshop van Zaanstad. Dat is fijn voor de ondernemer van Smokery en voor blowers die nu niet meer ‘helemaal naar Zaandam’ hoeven te gaan. 

Locoburgemeester Harrie van der Laan knipte – persmomentje – een lintje door. En dat gegeven vind ik minstens zo schizofreen als het coffeeshopbeleid zelf: de inkoop van wiet en hasj is illegaal, de verkoop wordt gedoogd. 

Een van de gedoogcriteria is: ‘Er mag geen reclame voor drugs en de coffeeshop worden gemaakt’.

Het afvaardigen van een wethouder /locoburgemeester van Zaanstad voor een feestelijke openingshandeling riekt naar reclame. 

Het past wel mooi in de Zaanse traditie om gokreclames in de openbare ruimte toe te staan. 

Door Merel Kan, foto Michel Schermer

Deel dit artikel:

28 reacties

 • Gerrie Kruse

  Belachelijk

 • Of gewoon een goede ontwikkeling. Aan de voordeur heeft de ondernemer ism de gemeente nu een duidelijk beleid. De verkoop en gang van zaken in de winkel heeft de ondernemer ook goed op poten. Hoop dat de overheid nu snel het initiatief neemt om ook de inkoop te reguleren, waarmee dat grijze gebied ook opgelost wordt en de ondernemer de criminaliteit buiten de deur kan houden. Dan trek ik een fles wijn open, hef een glas en proost op dat gezonde toekomst beeld voor deze ondernemer en voor degene die in plaats van een glas wijn graag een joint opsteekt, ook prima. Proost

 • Jaap Meeuwsen

  Goh, en binnen niet al te lange tijd moeten de sigarenboeren hun winkels sluiten ?
  Wanneer kunnen we de eerste Coke Drive Inn tegemoet zien ?
  En inderdaad, gewoon reclame, klopt.
  Niet dat ik tegen een jointje ben hoor, moet iedereen helemaal voor zichzelf uitmaken, maar dubbel is het allemaal wel.

  • Eric de vries

   zeker als je ziet hoeveel slijterijen er zijn, en daar doet niemand moeilijk over terwijl alcohol vele malen slechter is. Wij Nederlanders klagen tegenwoordig maar om alles, zoland we ons flesje wijn of bier maar kunnen blijven nuttigen.

   • Jaap Meeuwsen

    Zeker, links de sigaretjes achter een deurtje en rechts de Gall & Gall open en bloot.
    Zinloze maatregel dat verstoppen, iedere roker weet dat ze achter die deurtjes zitten…..en mag ik misschien zelf uitmaken of ik rook ?
    Pampermaatschappij, brrrr.

    • Eric de Vries

     als het aan het nieuwe kabinet straks ligt zullen alle ramen van de slijterijen afgeplakt worden en zullen de folders verdwijnen (reclame). Laten we met ze allen gewoon even nadenken met wat we doen en laat iedereen in de waarde. Nederland wordt een gigantisch betuttelend land. Als ik ergens trek of zin in heb dan zorg ik er wel voor dat ik het krijg.

 • Sam van Garderen

  Smokery is toch een van de Coffeeshops die medio ’24 mee gaat doen aan het legale wiet experiment?

 • Louis Dirksen

  Waar is de tijd dat de echte Oostzaner in Valkenburg aan de Geul twee bakvissen wijs wist te maken dat hij “kauhas” gebruikte? De slachtoffers in spé wilden deze aparte vorm van high worden ook wel eens proberen maar het advies om de pruim gewoon door te slikken toen het effect uitbleef namen ze helaas niet serieus….

  En dan de beruchte caramel pijptabak Clan Mixture…Sommige dames in de huwbare leeftijd waren hier wel van gecharmeerd.
  Bij de Marine maakte ik kennis met Indiesgasten. Hun favoriete smookje was de krenteksigaret. Echt héél apart.
  Ja, de jaren vijftig en zestig. Mooie tijden voor de jongetjes uit de Oostzaner polder die het echte werk nadeden door rietsigaren in krantenpapier te rollen en dan lekker inhaleren. Uche, uche, uche.

  Helaas heb ik zo het donkergrijze vermoeden dat deze aparte kauw- en rookwerkjes in the Smokery niet verkrijgbaar zullen zijn….

  • D. Mulderij

   Kretek, niet krentek; de kruidnagelsigaret uit Indonesia. Die kon je in de jaren ’90 nog gewoon kopen in de betere sigarenwinkel, net als biddies trouwens, handgerolde bladsigaretjes uit India. Beiden zijn inmiddels verboten door de betutteloverheid, in dit geval door regelgeving vanuit de EU. Ik zou er een lief ding voor over hebben om nog 1 keer een kreteksigaret te roken, maar dan zal ik me eerst buiten de grenzen van onze autoritaire, ongekozen dictators moeten begeven.

   • Louis Dirksen

    Wat dacht je van de Zweden met hun snus?

    Piepklein minitheezakje met tabakspoeder. Onder de bovenlip en genieten maar. Je zet je medebezoekers van cafe of terras niet in de walm van verbrande bladeren, longkanker wordt minder en dus is het verboden in de EU.

    Toch zie je de snusjes steeds meer hier telande aangezien handige ondernemers via wat maasjes kans zien de piepkleine zakjes binnen te krijgen…..

    • D. Mulderij

     Hmn ja, ik vermoed dat dat niet is vanwege mazen in de wet, maar omdat snus gewoon minder schadelijke effecten heeft. Of mogelijkerwijs zijn er wel uitzonderingen in de betuttelwetten ingebouwd om ruimte te laten voor ‘cultureel inheemse’ tabak- of nicotineproducten zoals snus en is er gewoon gediscrimineerd jegens unieke tabaksproducten van verre.

     • Louis Dirksen

      Echt, beste D,

      De officiële import van snus in EU gebied is verboden.

      Maar wellicht komt het er ooit van. Zweden heeft bij toetreding tot de EU bedongen dat snus voor altijd in Zweden verkocht zou mogen worden, anders waren ze er niet eens bijgekomen.. Zo gevoelig ligt het daar……

   • C Swartsenburg

    kretek is nog verkrijgbaar in groningen,laatste keer hadden ze nog 14 soorten in verkoop (onder de toonbank weliswaar)
    trouwens gewoon online bestellen 🙂

    • D. Mulderij

     Voor zover ik weet is ‘online bestellen’ ook onderhevig aan EU wetgeving, en zelfs als je iemand kent daar en het onherkenbaar laat opsturen vermoed ik dat het ook onderschept wordt. Sowieso is het online bestellen van ALLE tabaksproducten onlangs door de EU en in Nederlandje in de ban gedaan. Daarom kun je ook normale tabak inmiddels niet meer door de supermarkt bezorgdienst thuis laten bezorgen.

     Sigarenzaken vragen wat ze nog ‘onder de toonbank’ verkopen daar was ik niet opgekomen eerlijk gezegd. Als een Groninger zo lief wil zijn me een pakje kretek toe te sturen, hou ik me sterk aanbevolen, dat wel 😀

 • Eric de vries

  Prima zaak, cannabis heeft veel meer voordelen dan alcohol, immers overlijden en duizenden mensen per jaar aan alcohol en 0 aan wiet. Bovendien heeft wiet voor mensen positieve bijwerkingen zoals het verlichten van pijn.

  • D. Mulderij

   Hoewel ik cannabis minder nadelen vind hebben dan alcohol, ben ik het toch niet 100% eens met je comment. Ten eerste bevatten (ook pure) joints meer schadelijke stoffen dan sigaretten, en wiet roken kan een psychose triggeren als je daar toevallig zonder het te weten aanleg voor hebt. Wel is het natuurlijk zo dat cannabis-rokers zich minder snel ‘dom, agressief en baldadig’ gedragen op straat, iets wat je wel vaak ziet bij dronken mensen.

   • Eric de vries

    Klopt ook, maar zoveel ophef terwijl er overal alcohol wordt verkocht wat vele malen slechter is voor een mens, daar gaat het mij voornamelijk om.

  • John Mol

   Er overlijden 100% zeker mensen indirect aan wiet, wiet kan een psychose veroorzaken. Vul de rest zelf maar in.

   • D. Mulderij

    Nee, wiet kan een psychose triggeren als je al aanleg heb, niet veroorzaken dat is onzin. Ook zonder wiet is de kans dat je die psychose krijgt (bij aanleg) gewoon ook 100%, maar dan met een andere trigger, op een ander moment, bijvoorbeeld in een crisis-situatie. En ja, het is slecht voor je longen, maar je kunt bijvoorbeeld niet (fataal) ‘overdosen’ op wiet, in tegenstelling tot alcohol.

    Alchohol is vele malen ongezonder, met gevolgen als hart- en vaatziekten, obesitas, problemen met je lever en dergelijke, en dan heb je het nog niet eens over de gedragsveranderende effecten van alcohol die ongelukken en overlijden kunnen veroorzaken zoals agressie of rijden met een slok op. Het is ab-so-luut geen vergelijking, het nadelige gezondheids-effect tussen wiet en alchohol.

 • Hallo allemaal, ik stem neutraal. Een niet roker en dito blower.

 • P. Hoogkamer

  Ooit was nederland gidsland op het gebied van cannabis. Nu worden we links en rechts ingehaald , door onze eu landen.
  Een coffeeshop shop is een achterhaald fenomeen. in Voralberg oa in het mondaine Bregrenz hangen prachtige automaten van knopsenking. Daar kan je naar behoefte je cannabis product uit trekken. div smaken en oliën 24/7. geteeld in de regio.
  Ojaah niet gaan zeuren nu over leeftijden. dat is afgedekt met idin.
  Gemeente intresse in z,n automaat? bekijk de website . en hang mn goedzichtbaar op.

  • Niek A.F. Grandiek

   Waarom alcohol wel mag? Dat weten we toch wel? Daar wordt door de overheid miljarden aan verdiend. Geld, het gaat voor de overheid áltijd om geld. Wanneer gaan we die betutteling nou eens zien als zieke bemoeizucht, als verdienmodel, als arrogantie?

 • Peter van Haasen

  Está Loco, de Orkaan vindt dat de opening door Loco van der Laan van de coffeeshop riekt naar reclame en besluit met dit artikel iedereen daarover te informeren.
  Nu weten in ieder geval alle Orkaan-lezers dat er nu ook een coffeeshop is in Wormerveer.

  • Merel Kan

   De Orkaan zet doorgaans niet de naam van de auteur vooraan in de kop. Het zou een hint kunnen zijn dat het hier om een column gaat.
   De Orkaan plaatste eerder een artikel over de feestelijke opening.
   De afgelopen jaren schreven we er in aanloop al een hoop over. Orkaan-lezers zullen niet verrast zijn geweest toen ze lazen dat de shop een feit was.
   Wat mij verraste was dat wethouder/loco Van der Laan van Zaanstad als visitekaartje optrad. Dat er niemand was om te vertellen dat dat misschien niet helemaal past binnen de wettelijke criteria van het gedoogbeleid. Het verbaast me ook dat jij als raadslid de boodschapper hierop aanspreekt. Esta loco.

 • Jan Schaap

  Helemaal met Niek eens: hadden een aan roken verslaafde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Schippers (dus ziek), ook nog eens een een bezopen minister van Justitie. Zo heeft een ieder wel zijn ‘verslaving’. Dan heb je ook nog mensen die boven een benzinetank hingen/hangen of snuiven aan een tubetje solution. Zo dachten LSD-gebruikers dat ze konden vliegen na gebruik.
  Ik wil maar zeggen dat er veel verslavingen voorkomen. zolang je er een ander niet mee lasigvalt: God zegene de greep.

 • Marie Louise de Klever

  Misschien knipt meneer Loco van der Laan ook wel het lintje door bij het ‘gebruikshuis’ naast het volkspark?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *