Lage opkomst bij inloopavond coffeeshop Wormerveer

Dinsdag – 6 juni – organiseerde Coffeeshop Smokery een inloopavond bij buurtcentrum de Lorzie. Van 17.00 – 21.00 uur waren Maikel en Ian van coffeeshop Smokery samen met vertegenwoordigers van gemeente Zaanstad, het Sociaal Wijkteam en wijkagent Herre Bierman aanwezig. Hoewel op social media veel reacties waren op de komst van de coffeeshop op de Marktstraat in Wormerveer, was de opkomst tijdens de inloopbijeenkomst mager.

Een handjevol buurtbewoners nam de moeite om naar de inloopbijeenkomst te gaan. De reacties waren gemengd.

‘Het is een leuke wijk met veel kinderen en winkelend publiek. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik hoor dat er een coffeeshop in de straat opent. Wat vertel ik mijn kinderen als ze daar vragen over stellen?’

Buurtbewoners uitten vooral zorgen over overlast die een coffeeshop in hun straat mogelijk gaat veroorzaken. De parkeerdruk op de Marktstraat is al hoog en de verwachting is dat bezoekers van de coffeeshop eveneens met de auto gaan komen. Daarnaast zijn er zorgen over het gebruik van wiet/hasj op straat, afval op straat en rondhangende jongeren. Eén van de buurtbewoners heeft een officieel bezwaar overhandigd aan de burgemeester.

Waarom wordt er gekozen voor een coffeeshop middenin een centrum? Burgemeester Jan Hamming legt uit dat er in de gemeenteraad een discussie is geweest over de locatie van een derde coffeeshop in de Zaanstreek. Een meerderheid van de raad heeft ingestemd met een locatie in het centrum. Het is een bewuste keuze van de gemeente om voorzieningen niet alleen in Zaandam toe te staan. Maikel van coffeeshop Smokery vult aan:

‘Op een pand moet een horecabestemming zitten om er een coffeeshop te kunnen openen. We hebben naar meerdere locaties gekeken, waarbij het pand aan de Markstraat één van de weinige panden is die beschikbaar is.’

Coffeeshop Smokery is een afhaalpunt zonder consumptieplek. De toekomstige bezoekers van de coffeeshop moeten minimaal 18 jaar oud en ingezetene van Nederland zijn. Toeristen kunnen hier, net zoals bij andere coffeeshops in Zaandam, niet terecht. Bezoekers worden geregistreerd en krijgen een ‘wietpas’. De ondernemers houden toezicht op het gedrag van klanten met behulp van beveiliging en cameratoezicht. Op straat zullen bijvoorbeeld foutparkeerders aangesproken worden en gevraagd worden om in de vakken te parkeren.

De ondernemers hebben begrip voor de zorgen die door buurtbewoners worden geuit. Zij zullen zelf pro-actief handelen en hebben nauw contact met de gemeente en politie. Wanneer buurtbewoners toch overlast ervaren kunnen zij altijd binnenlopen of telefonisch contact opnemen.

Het pand aan de Marktstraat wordt op dit moment grondig onder handen genomen. Naar verwachting opent de zaak medio juli haar deuren en zal dagelijks van 10.00 – 22.00 uur open zijn. Er staan nog vacatures voor verkoopmedewerkers open. Ben je 21 jaar of ouder en spreek je zowel Nederlands als Engels, dan kun je solliciteren door een mail te sturen naar jobs@smokery.nl.

Lees hier wat we eerder schreven over de coffeeshop in Wormerveer:

Bijdrage van Michel Schermer

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Cath Boon

  Dat is niet zo gek, mensen zijn pas op het allerlaatste moment geïnformeerd. (div zaken blijken zelfs geen info-brief te hebben ontvangen en werden onaangenaam verrast) Het scheen 4 mnd geleden allemaal al bekokstoofd te zijn geweest door de gemeente en zij eisten dat er stilte werd gehandhaafd richting de burger tot het laatste moment. Dit terwijl de Smokery liever wel meteen in contact was geweest met de bevolking. Weer typisch Zaanstad.

  De inloop zelf was zo geregeld dat er 2 man vd Smokery waren en 2 agenten en iedereen dus op zijn beurt moest wachten om vragen te stellen. Velen vertrokken dus ook meteen weer. En omdat het al een gelopen race is gaf dat het gevoel dat het nutteloos was.

  Dat was dan ook al snel duidelijk, de hamer was al keihard gevallen en het besluit genomen.
  Maar, je kunt nog steeds bezwaar aantekenen tegen dit besluit.
  Gemeente Zaanstad bekendmakingen:
  Horeca-exploitatievergunning met aantekening Coffeeshop
  De burgemeester heeft een horeca-exploitatievergunning met de aantekening coffeeshop verleend aan: Wormerveer 6659320 Marktstraat 33 het betreft een horecabedrijf in de vorm van coffeeshop op 08-05-2023
  (6 weken is 19 juni. dus bezwaar voor die tijd indienen)
  https://www.zaanstad.nl/mozard/document/docnr/16065886/bijlage%20-%20bekendmakingen%2017%20mei%202023

  Het had de gemeente gesierd als ze in overleg waren gegaan bij het allereerste idee vd coffeeshop in Wormerveer, maar ze begrepen zelf wel dat dit niet goed zou vallen dus maar in de achterkamertjes regelen, met een zwijgplicht.
  Het had ze ook gesierd dat bij het nemen van deze beslissing ze welwillend en pro-actief waren geweest in het onderzoeken van de juiste plek voor dit verhaal. Dus bv, iets regelen op het industrieterrein en daarbij het toekennen van een horeca vergunning. Of bij de Groote Weiver, waar niemand er last van zou hebben + eigen doelgroep. Natuurlijk had de gemeente anders kunnen handelen, anders kunnen reageren en met verstand en logica kunnen kijken hoe en dat een coffeeshop in de drukste familiestraat (jong tot oud) in Wormerveer een zeer slecht idee is. Tja, het is onvermijdelijk dat dit ook zo zal blijken te zijn. Alle goede bedoelingen vd uitbaters ten spijt. Die eigenlijk ook door de gemeente gepiepeld zijn.

  Bezwaar aantekenen is niet alleen maar een motie van wantrouwen en verzet, nee, het gaat ook om je bezitting die als je pech hebt in één klap een stuk minder waard zal blijken te zijn. Teken je verzet aan heb je later evt nog een poot om op te staan om de gemeente hiervoor aansprakelijk te stellen en wel, omdat ze dit willens en wetens door hebben gedramd. Er is veel gaande rondom coffeeshops en ik hoop van harte dat dit hier niet zo is, maar heb je pech en er komt meer criminaliteit door, dan kan je dat zelf wel uitrekenen….

  Het is jammer voor alle betrokkenen en wederom een staaltje aso. gemeente-politiek waar de honden geen brood van lusten. Triest.

 • Henk Sapiens

  Wat mij dus tegenstaat in deze discussie over het softdrugsbeleid is dat iedereen weet dat het ongezond is. Net zoals sigaretten roken.
  In plaats van ontmoedigen wordt het gestimuleerd en gedoogd.Het is weer een verdienmodel voor de overheid.
  Ik zal zeker bezwaar aantekenen en dank voor de uitgebreide reactie.
  Overigens wist ik niets over de bijeenkomst in de Lorzie !

 • Henk Sapiens

  Jij hebt helemaal gelijk en ik zal ook bezwaar aantekenen.
  Sigaretten roken wordt ontmoedigd maar blowen wordt gestimuleerd.

 • Gerie loupatty

  De primeren in de Deka mag eigenlijk niet want die verkoopt sigaretten en fit mag wel ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *