100 jaar Nova Vita Oostknollendam: feestbord en oorkondes

Gister 100 jaar geleden, op 8 september 1921, werd in café ‘Het wapen van Knollendam’ feestvereniging Nova Vita opgericht. Het café bestaat niet meer, maar Nova Vita is nog springlevend.

Voor vrijwilligers Aukje en Maarten Louw waren er gister gemeentelijke oorkondes en voor het dorp een speciaal jubileumbord. Uitgereikt en onthuld door burgemeester Judith Michel.

Maarten Louw werd lid in 1971 en is dit jaar precies een halve eeuw actief voor Nova Vita. Maartens vader en opa waren de eerste 50 jaar, na de oprichting in 1921, betrokken bij de vereniging. Maarten heeft diverse functies bekleed bij Nova Vita. Zo heeft hij meegebouwd aan de kinderdraaimolen en verzorgt en onderhoudt hij de Nova Vita tent met oud-Hollandse spelletjes. Als dank voor deze laatste onderdelen is de kegelbaan na de renovatie omgedoopt tot de ‘Maarten Louw Kegelbaan’.

Aukje Louw is al sinds 1987 lid van dorpsvereniging Nova Vita. Ze heeft in de afgelopen jaren diverse functies bekleed binnen de dorpsvereniging en is bij ieder evenement van Nova Vita betrokken. Aukje helpt altijd actief mee bij de organisatie vooraf en bij het verrichten van hand- en spandiensten. Ook verzorgt zij vaak de catering.

Nova Vita werd opgericht om in 1920 geen kermis georganiseerd mocht worden in Oostknollendam. Nova Vita noemde het een ‘Volksfeest’ en wist op deze manier het besluit van de gemeente te omzeilen.

Burgemeester Judith Michel zei bij de plechtigheid:

“Het is heel bijzonder als een vereniging 100 jaar bestaat. Een vereniging kan alleen zo lang bestaan als er enthousiaste vrijwilligers zijn die zich met hart en ziel inzetten. En dat is precies wie Aukje en Maarten zijn en wat zij doen. Als burgemeester ben ik er trots op dat er meerdere van dit soort bevlogen vrijwilligers in onze gemeente wonen.”

Het jubileum is door corona een jaar uitgesteld.

De foto’s zijn van Bart van der Laan: “drie generaties familie Louw, bij een prachtig bord. Vanwege de verdiensten van Maarten (50 jaar actief) en Aukje (34 jaar actief) voor het jubilerende Nova Vita.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *