120 jaar Bruynzeel

In de lijst met de de oudste Zaanse bedrijven komt Bruynzeel niet voor. Het is namelijk geen oorspronkelijk Zaans bedrijf, hoe graag we dat ook zouden willen.

Bruynzeel begon in 1897 (120 jaar geleden) in Rotterdam als Stoomtimmerfabriek De Arend. In 1919 werd de vestiging in Zaandam geopend.

Over twee jaar een feestje dus. Maar in het Zeeuwse Tholen vinden ze dat Bruynzeel daar z’n oorsprong vond. Cornelis Bruijnzeel (toen nog met een ‘ij’) werd namelijk in 1842 in het dorpje Sint-Annaland op het Tholen geboren. Samen met zijn zoons Willem en Cornelis legde hij 120 jaar geleden de bakermat voor een groot industrieel concern

De familie Bruynzeel en de Bruynzeel fabrieken worden daarom in het Zeeuwse zonnetje gezet met een speciale tentoonstelling in Streekmuseum De Meestoof op Tholen.

Piet Zwart en De Stijl

In 2017 viert ook De Stijl zijn 100ste verjaardag. Ontwerper Piet Zwart, geboren in Zaandijk in 1885 ontwierp voor Bruynzeel de beroemde keuken (foto boven). In De Meestoof wordt ook aandacht aan De Stijl besteed. Er is onder andere een originele Bruynzeel keuken uit 1938 te zien.

Hieronder de Strukta-kast van Bruynzeel.

De Bruynzeelfabrieken produceerden keukenblokken, vloeren, deuren en andere gestandaardiseerde bouwelementen. Op die manier werden duurzame gebruiksartikelen en materialen bereikbaar voor brede groepen van de bevolking. Veel huishoudens in het naoorlogse Nederland hadden een Bruynzeelkeuken in huis.

Op de expositie is ook exemplaar van de zeilboot Valk (m.m.v. Bruynzeel ontwikkeld) te zien.

De expositie in Streekmuseum De Meestoof wordt op zaterdag 1 april geopend en is vanaf dinsdag 4 april 2017 voor het publiek te bezoeken.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *