Zaanse Dromen #31: Bruynzeel-terrein

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het Bruynzeel-terrein in Zaandam.

Wat? Waar? Wanneer?

Het project loopt ongeveer gelijk aan het gesneuvelde IKEA-plan. Knevel Architecten maakte ook een parallel-plan voor het hele Bruynzeel-terrein waarop geen enkel IKEA-logo te zien was maar wel een G-Star, Bang & Olufsen, Husqvarna, Kartell (en Bruynzeel zelf).

En wat nu?

Zaanstad zit met het plan in haar maag (de eerste IKEA-plannen zijn al 10 jaar oud). Er is wel gesloopt maar gebouwd wordt er nog niet. Het liefst zou de gemeente een ‘gemengde invulling’ aan het terrein geven met bedrijven, woningen en (maatschappelijke) voorzieningen. Ontwikkeling van het gebied wordt kostbaar en complex. Het terrein moet aangekocht worden, er moet een nieuwe weg komen, bestaande bebouwing moet worden gerestaureerd (of het gemeentelijk monument wort gesloopt), de grond moet worden gesaneerd en bedrijven moeten uitgekocht.

Het terrein nu (28 november 2022), foto: De Orkaan

Wat kwam er niet?

Een slideshow van de nooit gerealiseerde plannen. Op de impressies lijkt overigens gedroomd te worden over een groter gebied dan alleen het IKEA-terrein:

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *