Door het uiteenvallen van DENK en VVD telt de raad in Zaanstad inmiddels 15 fracties. Dat is een record voor Zaanstad.

Het Nederlands record is in handen van Lelystad, waar de 39 zetels over 17 partijen zijn verdeeld.

De eerste raad van Zaanstad die in 1974 van start ging, telde 5 partijen, in 2006 waren dat er 10, en dat zijn er nu dus 15. In totaal hebben ooit 23 partijen in de raad gezeten.

ZOG, Zaanse Inwoners Partij, Partij voor de ijsbaan, Gemeentebelangen en DS’70 haalden ooit zetels bij verkiezingen maar zijn nu niet meer vertegenwoordigd. ZOG (Zaanse Onafhankelijke Groepering) had op haar hoogtepunt in 2002 maar liefst 11 zetels, in 2018 deed de partij mee als ZVI (Zaanstad voor Iedereen) maar kwam niet in de raad.

Progressief Burgerbelang (ex-DZ), de Volkstem (ex-SP) en de Lijst Molenaar (ex DZ) zaten wel in de raad dankzij tussentijdse splitsingen maar haalden geen zetels bij een verkiezing. Ook Liberaal Zaanstad en de Lijst Hotaman zijn het gevolg van afsplitsingen.

Sommige partijen die nu in de raad zitten, opereerden in het verleden onder een andere naam of zijn fusie-partijen (CDA, GroenLinks, CU). ZIP deed in 2010 mee als Trots.

In de grafiek zijn alleen de partijen opgenomen die bij verkiezingen zetels behaalden, behalve voor 2019 (dat is geen verkiezingsuitslag maar de huidige samenstelling van de raad). De 5 bovenste partijen (die tussen haakjes) behaalden ooit zetels maar zitten nu niet meer in de raad. (Klik op afbeelding voor een grotere versie.)

De poppetjes staan hieronder, de afbeelding is een bewerkte versie van de Facebook-profielfoto van de raad. De veranderingen bij GroenLinks zijn nog niet doorgevoerd.

De groei…

Met dank aan John Bijl die ons wist te vertellen dat Zaanstad nog achter Lelystad kwam.