Aflevering 3: Familie Laan (filmpje)

In het hart van Wormerveer ligt een oase van rust.

Tenminste, als je rust vindt bij een flinke reigerkolonie boven je hoofd, ruisende reuzenbomen, knarsend grind onder je voeten, en stokoude grafstenen die je allemaal een verhaal willen vertellen.

Dat Begraafplaats West er nog is, was nooit vanzelfsprekend. Bouwplannen bedreigden de plek die dit jaar een 150 jarig jubileum viert. Sinds 2017 is het een monument waardoor alle verhalen voor de toekomst bewaard zullen blijven.

De vorige weken introduceerden we Dick Zwart, voorzitter van de Historische Vereniging Wormerveer, die veel over de prachtige plek kan vertellen.

De komende weken plaatsen wij elke maandag een film van een minuut, waarin hij ons meeneemt tot in op het graf. Vandaag vertelt hij over het graf van De Familie Laan. Een ondernemersgeslacht, met grote economische en maatschappelijke invloed in Wormerveer:

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Ton van Harlingen

    Merkwaardig dat noch in het filmpje, noch in het artikel over de familie Laan, gerept wordt over de spiritualiteit van deze familie, terwijl dat nu juist de rode draad en drijfveer in het gehele verhaal is. Dirk Laan en Adriaan Wessanen, de grondleggers van het bedrijf, waren diakenen in de Friesche Doopsgezinde Gemeente te Wormerveer. Zij dachten, spraken en handelden conform hun christelijke overtuiging. Zo is ook de bouw van de neoklassieke Vermaning uit 1832 aan de Zaanweg te danken aan de ijver en het geloof van deze familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *