16 wietplantages opgerold in krap 4 maanden

De Zaanse hennep-rooiers stevenen af op een record. In 2014 werd in het hele jaar 33 wietplantage opgerold of grote wietvangsten gedaan die duiden op de aanwezigheid van een plantage.

De eerste vier maanden van 2015 zijn nog niet om maar de teller staat nu al op 16. 2015 dreigt een ‘record-jaar’ te worden als het in dit tempo doorgaat.

Vorige week werden er maar liefst vier plantages op één dag gerooid, er werden wietplanten in negen verschillende ruimtes gevonden. Op die drie plekken was sprake van illegaal aftappen van stroom.

De vondsten in 2015 variëren tussen 60 en 900 planten, in enkele gevallen werden alleen de resten van een plantage aangetroffen.

De plantages wordn gevonden op industrieterreinen (Achtersluispolder, Zuiderhout) maar vooral in woonbuurten. De grootste vangst tot dusver was een plantage met 900 planten aan de Stationsstraat in Koog Zaandijk.

Negen vondsten werden in Zaandam gedaan, twee in Assendelft, twee in Wormerveer en één in Wormer, Krommenie en Koog Zaandijk.

Tot veroordelingen schijnt het zelden te komen. We hebben uitgebreid online gezocht en kwamen nauwelijks Zaanse uitspraken tegen, wel geruststellende mededelingen: geldboete, voorwaardelijk, taakstraf… Er is wel een hele advocatenindustrie rond het fenomeen ontstaan.

NRC Handelsblad schreef over de pogingen van Minister Opstelten om onderzoeksresultaten over wietteelt zodanig te beïnvloeden dat zijn harde lijn ondersteund werd.

Hier de Zaanse Wietkaart met alle vondsten in 2014 en 2015.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *