178.000 Euro voor Westzaanse bakkerij

De voormalige bakkerij van Smit aan de J.J. Allanstraat 119-121 heeft een subsidie van € 178.000 van de Provincie Noord-Holland gekregen.

In het pand dat in 2020 door Stadsherstel van Zaanstad werd gekocht, komt na restauratie opnieuw een bakkerij, deze keer van Jongwijs van de Westzaanse moeder en zoon Nel en Simon Douw.

Zaanstad verkocht het pand voor een ‘symbolische’ prijs omdat het onder de hoogspanningsleiding staat en niet meer als woning gebruikt kan worden.

In totaal deelde Noord-Holland € 5 miljoen subsidie uit voor de restauratie van 39 rijksmonumenten. De subsidie is bedoeld voor rijksmonumenten zonder woonfunctie.

Voor het pand heeft Jongwijs wel een vergunning aangevraagd voor “een kleine eet- en drinkgelegenheid met logiesfunctie.”

Lees ook: Bakkerij terug in Westzaan en de website van Stadsherstel over de aankoop.

Foto boven: Stadsherstel (het pand nu), onder het pand in 1930 (Gemeentearchief Zaanstad).

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Ha, mooi bericht! Maar om verwarring te voorkomen: de subsidie waarover gesproken wordt gaat volledig naar Stadsherstel om te voorzien in een deel van de restauratiekosten (waaronder inderdaad grootscheepse acties ihkv bruinrot). Er gaat niks naar Jongwijs. Dat zou wel een heel erg leuk en onverwacht Kerstkadootje zijn geweest 😉 Goeds, Simon (Jongwijs)

  • Ik vind dat het geld gewoon naar jongwijs moet gaan want stadsdeel verdient algenoeg aan andere zaken.Ik zelf ben geboren en opgegroeid in Westzaan en in deze tijd verdienen ze dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *