20 jaar geëist in zaak Milica van Doorn

Hüseyin A., de verdachte in de moordzaak Milica van Doorn, hoorde vandaag 20 jaar onvoorwaardelijk tegen zich eisen wegens doodslag op de destijds 19-jarige Zaanse. Ook acht het OM verkrachting bewezen.

Hüseyin zegt onschuldig te zijn. Hij zou een seksuele relatie met het slachtoffer hebben gehad. Dat zou verklaren waarom zijn DNA op Van Doorn is aangetroffen. Het OM noemt dat scenario ‘leugenachtig’.

Het OM schrijft dat de politie tijdens de verhoren vaak aan verdachte gevraagd heeft hoe, indien hij niet de dader is in deze zaak, zijn DNA-materiaal in het lichaam van Milica terecht kan zijn gekomen. Maar die verklaring is nooit gekomen.
De officier van Justitie:

“De verklaring die verdachte nu, bijna een jaar na zijn aanhouding, aflegt en die een andere duiding moet geven aan de bewijsmiddelen die het onderzoek heeft opgeleverd, heeft in dit licht de glans van waarheid en authenticiteit verloren.”

Bovendien stelt het OM:

“als de verdachte een affaire zou hebben gehad met Milica dan zouden haar vriendinnen dit hebben geweten. Ook zou verdachte persoonlijke details over Milica hebben moeten weten en op zijn minst geschrokken moeten zijn over het bericht dat zij dood was. Ter zitting bleek verdachte de vragen die het OM daarover stelde niet te kunnen beantwoorden.”

Het DNA-onderzoek speelde een doorslaggevend rol in de 25 jaar oude moordzaak. Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in Kogerveld. Ook na uitvoerig onderzoek werd de dader nooit gevonden.

Getuigen hebben destijds verklaard een man met een Turks uiterlijk op de fiets te hebben gezien. Bovendien toonde wetenschappelijk onderzoek aan dat het DNA-spoor dat was aangetroffen, vrijwel zeker afkomstig was van een man met Turkse voorvaders.

Het DNA-verwantschapsonderzoek richtte zich op een groep van 133 mannen. Deze mannen hebben Turkse voorvaders en woonden in 1992 in Kogerveld, of hebben familieleden die daar toen woonden.

Vrijwel iedereen deed mee aan het verwantschapsonderzoek. In december 2017 werd de verdachte aangehouden nadat het DNA van zijn broer een ‘match’ had opgeleverd.

Hüseyin A. bleek op enkele honderden meters van de moordplek te wonen. Zelf had hij niet meegedaan aan het onderzoek.

De uitspraak is op 11 december.

Afbeelding: screenshot van Uitzending Pauw na de eerste zittingsdag.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Jan van Prooijen

    Hoop op rust voor de nabestaanden.

  • Peter Blokker

    Eigenlijk vind ik dat het aantal jaren dat het geduurd heeft voordat ze hem hadden ook bij de straf moeten worden opgeteld, de nabestaande hebben tenslotte ook al die jaren een soort straf gehad omdat ze niet wisten wie het gedaan had. het lijkt mij dat daardoor iedereen verdachte was kn hun ogen.

  • Egbert Visser

    Het is de eis van het OM en nog geen veroordeling dus de straf kan hoger of lager uitvallen, dat bepaald de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *