DNA leidt tot aanhouding voor moord Milica van Doorn (video)

Afgelopen zaterdag heeft de politie Noord-Holland een 47-jarige verdachte uit Zaandam aangehouden in de zaak van de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn in 1992.

In het grote DNA onderzoek, waarin 125 mannen van Turkse afkomst werd bij een van de profielen een verwantschap vastgesteld met het daderprofiel. De verdachte zelf gaf geen DNA af.

Dit, in combinatie met aanvullend recherchewerk, leidde naar de verdachte. De politie maakte dit zojuist bekend tijdens een persconferentie op het politiebureau van Zaandijk.

Milica werd – meer dan 25 jaar geleden- op 8 juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in Kogerveld. Ze was verkracht en vermoord. Politie en Openbaar Ministerie hebben de afgelopen 25 jaar uitvoerig onderzoek gedaan maar hebben de dader nooit gevonden.

Getuigen hebben destijds verklaard een man met een Turks uiterlijk op de fiets te hebben gezien. Op de avond van de moord fietste hij in de richting van de plek waar later het lichaam van Milica is gevonden. Die man op de fiets is nog altijd niet gevonden. Het is zeer aannemelijk dat hij toen in de Zaanse wijk Kogerveld woonde.

Hier de persconferentie (verhaal gaat door onder de video)

DNA

Begin november ontvingen 133 Turkse Zaandammers het verzoek ontvangen of zij willen helpen de moord op Milica op te lossen door vrijwillig DNA-materiaal af te staan. Inmiddels weten we dat dit heeft geleid tot de aanhouding van de verdachte. De vrijwillig afgestane DNA profielen van de 125 mannen zullen worden vernietigd.

De familie bedankt de Turkse gemeenschap en de vasthoudendheid van het onderzoeksteam.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • hans van loo

  knap werk,mag ook wel eens gezegd worden!

 • Marijke Becker

  Geweldig als dit onderzoek tot resultaat gaat leiden. Applaus voor de onderzoekers.

 • Berry van Adrichem

  Chapeau voor alle betrokkenen van dit onderzoek! En wat een zegen voor de familie dat er na ruim 25 jaar een doorbraak is!

 • Willemsen

  Toch wel eng dat iemand zo lang kan leven met een moord (misschien nog wel meer dan een) op zijn geweten. Hopelijk kan die man na het uitzitten van zijn straf terug worden gestuurd naar Turkije.

  • Kees S

   Hoe bedoel je “terug naar Turkije”. Ken je deze man zodat je weet dat hij daar vandaan komt? De kans dat hij een Nederlander van Turkse afkomst is lijkt me erg groot. Bovendien is deze man op dit moment nog slechts een verdachte. Straf opleggen mag alleen een rechter.
   Dat hij zolang kan leven met een moord op zijn geweten is inderdaad wel eng.

   • Willemsen

    Precies zoals je aangeeft: de kans dat hij een nederlander van turkse afkomst is etc etc. En als hij dan twee nationaliteiten er op na houdt mag hij wat mij betreft de nederlandse inleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *