De Zaanstreek heeft water, historische panden, industrieel erfgoed, lintdorpen, de Zaanse Schans en natuurgebieden. Maar we hebben ook nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

En… we beschikken over messcherpe Zaanse kijkers met een rake blik. Fotografen die zien wat wij missen.

Hen hebben we gevraagd of we mee mogen spieden door hun 2016-lens. En vanaf vandaag plaatsen we elke dag tot 2017, tien zeggende foto’s van het bijna afgelopen jaar.

We gaan door met deel 6 alweer: Pascal Fielmich (Oog op Assendelft). Vorig jaar deed Pascal ook mee. Als je houdt van Assendelft, de Zaanstreek, of gewoon van verhalende beelden, dan raden wij aan een oogje te houden op zijn website.

  1. 1. Buurtschap bezet Fort aan Den Ham

Begin februari kwam het ‘Buurtschap Busch en Dam, Bus en Dam, Hoogedijk, Groenedijk en Communicatieweg’ in actie en bezette Fort aan Den Ham. Jong en oud nam deel aan deze eerste ludieke actie om het standpunt van het buurtschap duidelijk te maken. Het buurtschap verzet zich tegen de plannen om de A8-A9 door de polder aan te leggen.

2. Koeien naar buiten op Bevrijdingsdag 

Op Bevrijdingsdag gingen de koeien van de familie Kramer dit jaar voor de eerste keer naar buiten. Dat lieten de meeste koeien zich geen twee keer zeggen. Voor de 180 koeien van de melkveehouderij aan de Dorpsstraat is dit de fijnste dag van het jaar. Wanneer ze na een lange winter op stal weer de wei in mogen zijn ze zo enthousiast dat ze rennend, springend en dansend van blijdschap het land op rennen, een prachtig gezicht.

3. Assendelver Praam te water 

Eind mei is onder grote belangstelling bij familie IJff aan de Zaandammerweg de Assendelver Praam te water gelaten. De replica is in opdracht van het Historisch Genootschap Assendelft door Wim Hos en leerlingen, Janick Stoop en Erik van Aurich, van het Hout- en Meubileringscollege (Botenbouw) vervaardigd. Vanaf de ligplaats aan de Zaandammerweg zullen, in samenwerking met Scouting Assendelft en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, ‘boerenrondvaarten’ worden gehouden.

4. Immer Gerade Aus goes Tropical

Zaterdag 11 juni 2016 was de eerste zomereditie van Immer Gerade Aus. IGA Goes Tropical! De kroegentocht waarbij je verkleed en op de fiets van Assendelft naar Krommenie gaat.

5. Pokémon gekte slaat ook in Assendelft toe

Hoewel het Pokémon Go spel nog niet eens officieel uit was in Nederland, werden er begin juli al tientallen “Pokémontrainers” in Assendelft gespot. Overal in het dorp zijn Pokémons te vinden. Zo troffen we onder andere Charmander en Squirtle aan in een speeltuin in Saendelft en Paras op de hoek van de H.P. Berlagestraat.

6. Truckrun 2016

Het eerste weekend van september deed de jaarlijkse Truckrun onder luid getoeter Assendelft aan, een bonte stoet van ruim 125 trucks reed door de Zaanstreek. De bijrijders deze dag waren verstandelijk beperkten. De organisatie lag in handen van Stichting Globetruckers in samenwerking met de Prinsenstichting. Ongeveer 100 motorrijders begeleidde dit konvooi en zorgden ervoor dat deze zonder oponthoud de route van 45 kilometer kon volbrengen.

7. Abseilen vanaf de watertoren

Leden van de Junior Kamer Zaanstreek hebben eind september tijdens een netwerkbijeenkomst abgeseild vanaf de watertoren aan de Communciatieweg Oost. Onder professionele begeleiding stapte rond zonsondergang de eerste deelnemer over de reling en daalde vanaf circa 40 meter aan een touw af langs het monumentale pand.

8. Imca Marina bij Festina Lente 

Tijdens de kermis trad niemand minder dan Imca Marina op voor een volle zaal bij verzorgingshuis Festina Lente. Onder het genot van een hapje en een drankje zongen de bewoners gezellig mee met de bekende liedjes van de zangeres. Viva España ontbrak natuurlijk niet en Bella Italia werd speciaal voor de gelegenheid in een Assendelver jasje gestoken. Het bleef nog lang onrustig in de Beemsterstraat.

9. Brandweer Assendelft assisteert bij grote brand Koog a/d Zaan 

Eind oktober heeft de Vrijwillige Brandweer Assendelft geassisteerd bij het blussen van een zeer grote brand in sporthal De Sprong in Koog a/d Zaan.

10. Kip is een eend en geen gans

Tot twee keer toe werd eend Kip door een duikploeg van de brandweer in Saendelft van het ijs gehaald. In de veronderstelling dat het een wilde eend/gans betrof werd zij door het personeel van de dierenambulance uitgezet in het Noordzeekanaal. Een oproep op Facebook bracht duidelijkheid. Kip was vermist! Kip is een Indische loopeend en hoort thuis bij Karin Huisman. Tijdens een zoekactie werd de eend gezien langs de natuuroever Buitenhuizen. Daar werd eend Kip voor de derde keer gered.

Pascal
Pascal Fielmich fotografeert voor OogopAssendelft het rustieke lintdorp Assendelft, haar evenementen, (ondernemende) bewoners, karakteristieke architectuur en uiteraard prachtige natuur in de polders, op de dijk en langs de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed). Het dorp heeft de langste Dorpsstraat van Nederland en loopt van het Noordzeekanaal tot aan Krommenie. Volg ook zijn Twitter-account.

Eerder in de serie 2016 in 100 foto’s: