De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2019.

Dat deden ze! Bekijk hier alle afleveringen.

Tot aan 2020 worden we getrakteerd op snoep voor het oog… Vandaag de 10 foto’s van Sely Friday:

“Ik vond het moeilijker om tien te vinden dit jaar. Wederom allemaal analoog thuis ontwikkeld op een na (#5 was digitaal).”

Zijn foto’s zijn ook te vinden op Nassio.com  en op Flickr. Op 1 en 2 februari exposeert hij in Zaans Groen met andere fotografen.

1. Voorzaan Rook Vrij. Ik realiseerde me tijdens het uitzoeken van de foto’s (23 december 2019) dat de Hemcentrale voor het laatst ging roken of ‘wolken maken’ zoals mijn kinderen het noemen. Deze was eerder in het jaar genomen.

          1-VoorzaanRookvrij-SELYFRIDAY2019

2. Deka Dogs. Bij toeval zag ik bij in de ingang van de Deka Markt op de Prinsenstraat deze twee verschillende honden. Ze stonden nog geen twee meter van elkaar, beide in zwartwit maar dan omgekeerd.

2-Dekadogs-SELYFRIDAY2019

3. De oude Wilhelminabrug en het sluiswachtershuisje zijn helaas al enkele maanden weg. Ik mis ze en ben erg benieuwd naar de “Burcht Brug” die er tijdelijk komt.

3a-WilhelminaBrug-SELYFRIDAY2019

3b-WilhelminaHuis-SELYFRIDAY2019

4. Good Morning Goat. Rijdend in de polder bij Engewormer kwam ik deze geit tegen in de middagzon. Ondersteboven maakte het nog leuker.

4-GoodmorningGoat-SELYFRIDAY2019

5. Zaan Duik. Ik ben helemaal vergeten hoe bizar warm het was afgelopen zomer. Net niet 40˙C dus ik was heel vaak in de Voorzaan (als er geen scheepvaart aan kwam).

DCIM100GOPRO

6. Conrad Toren, genomen met een vreemde analoge camera die 16 verschillende individuele opnames maakt op een iets langer 35mm beeld. (Kalimar 16). Ik zie de Conrad-toren en ook de Hemcentrale vanuit mijn woonkamer en ik probeerde de Toren op een andere manier vast te leggen.

26-Conradtoren-SELYFRIDAY2019

7. Busy Burcht.  De Burcht / Loswal is dit jaar behoorlijk druk geweest met alle bouw rond de sluis; schepen en trekkers en deze man die even uitrust midden tussen alle drukte.

7-BusyBurcht-SELYFRIDAY2019

8. Loswal Aliens. Ik fiets dagelijks langs de kade van de loswal en het blijft altijd veranderen, hier met sneeuwval.

8-LoswalAliens-SELYFRIDAY

9. Tate & Lyle, Koog aan de Zaan. Vijf foto’s naast elkaar. Heel toevallig kreeg ik een lift met een oude sleepboot van Wormerveer naar de Burcht. Ik was met de fiets. Het perspectief van 7 meter boven het water langs de Zaan varen was voor mij nieuw.

9-TateLyleKoog-SELYFRIDAY2019

10. Zaanse Oase (achtertuin Westzijde 38) Het is zo jammer dat er niet aan beide oevers meer groen is, en dat er niet meer openbare toegang is tot de Zaan.

10-ZaanseOase-SELYFRIDAY2019