De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2022.

Dat deden ze: zie hier de voorgangers van Menno!

Tot aan 2023 worden we getrakteerd op snoep voor het oog…

Menno de Haas

December is een tijd van tradities en de 1o voor de orkaan is er inmiddels één van. Voor mij een bijzonder jaar met diepte- en hoogtepunten. Afscheid nemen, herkozen worden in de gemeenteraad en onderdeel zijn een stad die weer ontwaakt na twee heftige jaren. De cultuur heeft het zwaar had maar laat gelukkig ook een enorme veerkracht zien. Mijn selectie foto’s van een bewogen jaar.

1. Afscheid van Ruud Pauw met een indrukwekkende vaartocht over de Zaan, zijn Zaan. een mooi mens is niet meer. De molens in rouwstand, tijdens het afscheid:

2. De 1000 van Zaandijk, een nieuwe traditie is geboren?

3. De Slag om de Zaan. Strijd der Titanen op het water. Dit jaar een iets ingekorte route, want.. tsja, die Zaanse bruggen….

4. Oefenavond van de vrijwilligers van de Brandweer Zaandijk. Spannende tijden voor de vrijwilligers. Door nieuwe regelgeving staat het voortbestaan van de vrijwillige brandweer op de tocht.

5. De Buurtcamping. Uitgeweken naar het koogerpark omdat het Veldpark reeds gevuld was met springkussens. Waarschijnlijk een blijvertje in dit parkje in oud-Koog

6. De ZaanPride. Een hartverwarmende bonte optocht. Was het maar elke dag zo.

7. Na twee jaar afwezigheid mocht het weer. De HembrugHappening, nog steeds, met afstand, het meest relaxte feestje in de Zaanstreek.

8. Op de zeepkist. Een oproep om de gevolgen van de (energie)crisis ook daadwerkelijk aan te pakken voor de hardst getroffenen. Armoede is een probleem en wordt steeds groter.

9. Niet in mijn stad. Forum hield zijn ledenbijeenkomst op het Hembrugterrein, Zaankanters lieten een duidelijk tegengeluid horen.

10. Het Pink. Mijn ‘overbuurman’, een altijd gewillig model. Deze keer tijdens de recente vorstperiode.